Έκκληση της ΓΕΝΟΠ να μην περιληφθεί το τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς

Της Τατιάνας Κερασίδη 

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ, απευθύνει η ΓΕΝΟΠ  για να μην περιληφθεί το τέλος ακινήτων του 2012 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με σχετική επιστολή επιχείρησε να προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να οδηγήσει ακόμη και σε κατάρρευση του λεγόμενου ενεργειακού τομέα λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Η ΓΕΝΟΠ σημειώνει ότι η επιβολή του τέλους ακινήτων, πέρυσι μέσω των λογαριασμών του ρεύματος δημιουργήσε ένα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση καθώς οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των ελληνικών νοικοκυριών έφτασαν να είναι από 388 εκατ. ευρώ τον Οκτώμβριο του 2011, στα 697εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012 ενώ συνολικά, φτάνουν το αστρολογικό ποσό των 1,1δισ.ευρώ.

Λίγο η ανεργία λίγο οι περικοπές και δεν άργησε το “μικρόβιο” αυτού του πρόβληματος  να μεταδοθεί στην αγορά καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους προμηθευτές ρεύματος. Έπειτα εκείνοι με τη σειρά τους τον λειτουργό της αγοράς και τις εταρίες μεταφοράς και διανομής ενέργειας και όλο αυτό συνεχίστηκε με τους παραγωγούς ρεύματος και τους προμηθευτές πρώτων υλών και φυσικού αερίου.  

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή της αναφέρει η ΓΕΝΟΠ πως “Ο ενεργειακός τομέας, μιας και ο ένας χρώσταγε στον άλλον, κινδύνευσε άμεσα με κατάρευση και αν η ΔΕΗ δεν είχε παρακρατήσει 264 εκατ. ευρώ από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών, έως και τον Ιούνιο και συνάψει άρον άρον, το πανάκριβο δάνειο 100εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών όπως άλλωστε και η ΔΕΠΑ, θα είχε ήδη καταρεύσει”.

Τραγική ειρωνεία

 Το “τραγικό” της υπόθεσης είναι ότι από πέρυσι έχει μεσολαβήσει απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης για μη πληρωμή του τέλους ακινήτων.

Ωστόσο η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει πως “και πάλι θα επιχειρηθεί ο εκβιασμός της κοινωνίας από το παράθυρο και αυτό γιατί όποιος έχει να πληρώσει το σύνολο του λογαριασμού πληρώνοντας μόνο την κατανάλωση του ρεύματος θα νομίζει ότι πληρώνει τη ΔΕΗ και πιθανότατα από το δεύτερο λογαριασμό εν άγνοια του θα πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ, αφήνοντας έτσι την οικογένεια του “ξεκρέμαστη” προς τη ΔΕΗ αλλα και τη ΔΕΗ χρεωμένη και ανήμπορη για να κάνει το οτιδήποτε”.

Τέλος καταλήγει συμπληρώνοντας ότι “πιθανή εμμονή σας στην κατεύθυνση σύνδεσης του ΕΕΤΗΔΕ με τους λογαριαμσούς της ΔΕΗ και με δεδομένο ότι, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν δέχεστε ούτε την πρόταση της Διοίκησης να αποσταλούν οι λογαριασμοί από τη ΔΕΗ αλλά και σε ξεχωριστό έντυπο και όχι ενσωματωμένοι με την κατανάλωση, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα”

Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton