Μόλις πριν από λίγους μήνες, η πιθανότητα να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων φαινόταν αδύνατο σενάριο για την Ελλάδα αναφέρουν στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times. 

Με δεδομένο ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ οι καταθέτες αποσύρουν σταδιακά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι πιθανότερο από ποτέ. 
 

«Είμαστε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μακριά από την ενδεχόμενη επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων», δήλωσε ο Daniel Gros (Ντάνιελ Γκρος) διευθυντής του Centre for European Policy (Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής ενός think-tank με έδρα τις Βρυξέλλες) .
 

Προφανώς υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί μια προσωρινή λύση σε πολικό επίπεδο αλλά η επιβολή capital controls είναι πιο πιθανή από ποτέ. 
 

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τα τέλη του Ιουνίου, 1,53 δισ. Αν δεν καταβληθούν τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
 

Η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει το μοντέλο capital controls που υπήρξαν στην Κύπρο και την Αργεντινή, χώρες που επέλεξαν να παρέμβουν για να σταματήσουν την αιμορραγία καταθέσεων στις τράπεζες και βεβαίως να αποφευχθεί η χρεοκοπία. 
 

Αλλά η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων δεν θα είναι μια απλή υπόθεση. 
 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο επιλογές ή θα επιβάλλει μέτρα λιτότητα ή θα επιβάλλει capital controls. 
 

«Χωρίς τη συνεργασία των ελληνικών αρχών, είναι αδύνατον να εφαρμοστούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων», δήλωσε ο Guntram Wolff, επικεφαλής του Bruegel think-tank με έδρα τις Βρυξέλλες. 
 

«Πρέπει πραγματικά να έχουν τη συνεργασία των ελληνικών Αρχών»
 

Από τη Μαλαισία κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης το 1998 μέχρι την Ισλανδία μετά την κατάρρευση των τραπεζών της, το 2008, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα Κυβερνήσεων που υποχρεώθηκαν να επιβάλλουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψουν εκροή καταθέσεων. 
 

«Η βασική πρόκληση, δηλαδή να περιοριστούν οι εκροές καταθέσεων, είναι ο βασικός στόχος όπως αποδείχθηκε π.χ. στην περίπτωση της Κύπρου δήλωσε ο Francois Cabau, οικονομολόγος της Barclays. 
 

«Είναι πιθανό, συνεπώς, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα θα μοιάζουν με εκείνους της Κύπρου αναφέρει η Barclays. 
 

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, επισήμανε ότι η Κύπρος επέλεξε τον δύσκολο δρόμο αλλά απέτρεψε την χρεοκοπία. 
 

Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η «κυπριακή λύση» μπορεί να εφαρμοστεί με τα ίδια αποτελέσματα στην Ελλάδα. 
 

Για την Κύπρο οι έλεγχοι κεφαλαίου ήταν ένα μέρος ενός σχεδίου να διασωθούν οι τράπεζες και να πάρει πάλι εμπρός η Κυπριακή Οικονομία.
 

Η Ελλάδα στερείται τέτοιας συμφωνίας, τονίζεται μεταξύ άλλων στο άρθρο. 

 

xrimatistirio

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.