Είτε με ευρώ είτε με δραχμή είτε με συμφωνία με τους πιστωτές είτε όχι, είτε με δημοψήφισμα είτε χωρίς δημοψήφισμα, η ελληνική τραπεζοκρατία είναι η μόνη που δεν θα θιγεί κατ΄ ελάχιστο από τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις. Η γνωστή ρήση «μονά-ζυγά δικά μας», επιβεβαιώνεται πλήρως όσον αφορά την εξασφάλιση των τραπεζών απέναντι σε όλα τα πιθανά σενάρια φέρει η υπόθεση του δημοψηφίσματος στη χώρα.

 

Δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά η απτή πραγματικότητα. Λίγο πριν την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα, ο εγχώριος τραπεζικός τομέας είχε πετύχει την εξασφάλισή του από κάθε λογής «ατύχημα». Πώς; Μέσω της περίφημης Πανευρωπαϊκής Πλατφόρμας KKR.

 

Πρόκειται για μια «ομπρέλα» για  τα κόκκινα δάνεια όλης της Ευρώπης, που μπαίνουν σε μια πανευρωπαϊκή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, την οποίαανακοίνωσε η επενδυτική εταιρεία KKR. 

 

Η σύσταση της εν λόγω πλατφόρμας έχει στόχο τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προς όφελος τόσο των ίδιων των τραπεζών, όσο και προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των εταιρειών με προβληματικά χαρτοφυλάκια.Ήδη τέθηκε ήδη σε λειτουργία στην Ιταλία, ενώ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προσχωρεί ασμένως.

 

Κι αφού το τελευταίο εξασφάλισε, μέσα από αυτή τη διαδικασία, την εγγύηση πως ένα μέρος τουλάχιστον από τα επισφαλή δάνεια που έχει χορηγήσει θα το «πάρει πίσω», μετά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να εξαγγείλει δημοψήφισμα για όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, με ορατό το ενδεχόμενο μάλιστα, να κλείσουν οι τράπεζες για να προστατευθούν έναντι της όποιας σπουδής του κόσμου να σώσει τα δικά του ταμειακά διαθέσιμα.

 

Τώρα, με τις τράπεζες να έχουν προφυλαγμένα τα νώτα τους, η συζήτηση μεταφέρεται στη Βουλή, όπου οι ηγεσίες των κομμάτων, που κυβέρνησαν παλιότερα ή κυβερνούν, αλληλοκατηγορούνται για τις εξελίξεις.

 

Φυσικά χωρίς κανένας ή καμία αρχηγός κόμματος να προχωρά στην παραμικρή αυτοκριτική για το πώς, με την πολιτική και οικονομική διαχείριση των τελευταίων 41 χρόνων, για να μη πάμε και πιο πίσω, έφτασαν τα πράγματα στη χώρα σε αυτό το οριακό σημείο…

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.