Η υπολειτουργία των τραπεζών, με τις μισές μόνο να είναι ανοιχτές, δημιουργεί θέμα ίσης μεταχείρισης των πολιτών, ανέφερε ο Δημήτρης Μάρδας, κατά συνέπεια εξετάζεται η μη πρόσβαση σε αυτές μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.
Ο ίδιος διέψευσε ότι τίθεται θέμα επέμβασης στο περιεχόμενό τους. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο από δηλώσεις της ομολόγου του αναπληρώτριας ΥΠΟΙΚ Νάντιας Βαλαβάνη.
Νωρίς το βράδυ η κ.Βαλαβάνη, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ του Alpha, δήλωσε ότι «όποιος έχει θυρίδα μπορεί να πάει στην τράπεζα και με συνοδεία τραπεζικού υπαλλήλου να πάρει ό,τι θέλει μέσα από τη θυρίδα εκτός από χρήματα».
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από άλλους συμμετέχοντες στο τηλεοπτικό πάνελ, η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει πρόθεση του κράτους να πάρει τα χρήματα όσων διατηρούν μετρητά σε θυρίδες.
Η δήλωση της κ.Βαλαβάνη ήρθε ως απάντηση σχολίου τηλεθεατή ότι ζήτησε από τράπεζα πληροφορίες για θυρίδα που διατηρεί και την ενημέρωσαν πως θα πρέπει να κάνει αίτηση και να πάει στην θυρίδα της παρουσία εισαγγελέα.
Διάψευση από Σκουρλέτη και Κατσέλη… ως τις 22.00
Σχολιάζοντας την παραπάνω άποψη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης είπε στο Mega ότι «μπορεί να είναι δική της εισήγηση… Δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως τέτοια απόφαση» στο κυβερνητικό επιτελείο.
Λίγο αργότερα το Mega μετέδωσε και ρεπορτάζ με τις πρώτες αντιδράσεις της προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Λούκας Κατσέλη, που επίσης αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοια απόφαση ή πρόταση.
Οπως είπε, κατά την ίδια πηγή, μέχρι σήμερα η διαδικασία κατά την οποία ένας κάτοχος θυρίδας ελέγχει ή αλλάζει το περιεχόμενό της δεν προβλέπει την παρουσία κάποιου υπαλλήλου ή άλλου ατόμου.
Η δήλωση της κ.Βαλαβάνη είναι κάτι καινούργιο, κατά την κ.Κατσέλη και δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση.
Αργότερα, με δήλωσή της στο ΑΜΠΕ η κ. Κατσέλη σχολίασε ότι: «η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες που διατηρούν σε υποκαταστήματα τραπεζών θα προσδιοριστεί χρονικά από την επικείμενη έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο των θυρίδων αποτελεί προσωπικό δεδομένο των πελατών και πρόσβαση σε αυτές έχουν αποκλειστικά και μόνον οι ίδιοι».
Ανασκεύασε μερικώς τη δήλωσή της η κ. Βαλαβάνη
Αργότερα η κ.Βαλαβάνη βρέθηκε σε αντίστοιχο τηλεοπτικό πάνελ του Αnt1 όπου και προσπάθησε να ανασκευάσει όσα ελέχθησαν νωρίτερα.
Οπως είπε την καλύπτει η δήλωση της κ.Κατσέλη, αλλά επέμεινε ότι τα ζητήματα των τραπεζών θα συζητηθούν διεξοδικά στις 22.00 το βράδυ της Κυριακής στο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Ευστάθειας με τη συμμετοχή των τραπεζιτών των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Μητράκου και του οικονομικού επιτελείου.
Προσέθεσε μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση το σχόλιό της δεν αφορούσε το διηνεκές του χρόνου αλλά το τρέχον διάστημα κατά το οποίο έχουν εφαρμοστεί τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες.
Ελεύθερη η διαχείριση, αλλά προς το παρόν αδύνατη η πρόσβαση
Λίγο πριν τις 22.00, οπότε και αναμενόταν να ξεκινήσει η σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας με παρέμβασή του στον Ant1 έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα.
Οπως είπε, λόγω του ότι δεν έχουν ανοίξει όλα τα τραπεζικά υποκαταστήματα αυτές τις ημέρες κρίθηκε δίκαιο, προκειμένου να υπάρχει ίση μεταχείριση των πολιτών, να μην υπάρχει πρόσβαση στις θυρίδες σε κανένα υποκατάστημα.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα καταλήξει η σύσκεψη θα περιγράφει πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών το επόμενο διάστημα (όριο αναλήψεων, λειτουργία, πρόσβαση στις θυρίδες κτλ).
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει η απόλυτη ελευθερία διαχείρισης του περιεχομένου των θυρίδων από τους ιδιοκτήτες τους.
ΕΘΝΟΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ AΠΟ Μ. IGNATIOU
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.