Στην επισήμανση ότι το ΔΝΤ δεν θα αιτηθεί από τα κράτη-μέλη του την έγκριση μιας νέας συμφωνίας για την Ελλάδα έως ότου τα κράτη της ευρωζώνης ελαφρύνουν σημαντικά τους όρους των υπαρχόντων δανείων, προχωρεί σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι αυτό αναδεικνύει ως πρωταγωνιστικά πρόσωπα τις Κριστίν Λαγκάρντ και Άγκελα Μέρκελ.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως τώρα που η Ελλάδα είναι και πάλι ικανή να λάβει δάνειο από το ΔΝΤ -καθώς αποπλήρωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του- η εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού από το Ταμείο μπορεί να εξαρτηθεί από τη «διαμάχη» μεταξύ Λαγκάρντ και Μέρκελ.
Ο ανταποκριτής του Bloomberg από την Ουάσιγκτον σημειώνει πως το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ που προτάθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες αυτό το μήνα για την Ελλάδα προϋποθέτει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μάλιστα θεωρεί ως όρο η ελληνική κυβέρνηση θα αιτηθεί καινούριο πρόγραμμα από το Ταμείο μόλις η τρέχουσα δανειοδότηση λήξει τον Μάρτιο.
Το ΔΝΤ που απαιτεί οι δανειολήπτριες χώρες να έχουν βιώσιμο χρέος, έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα αιτηθεί από τα 188 κράτη-μέλη του την έγκριση μιας νέας συμφωνίας μέχρις ότου τα κράτη της ευρωζώνης ελαφρύνουν σημαντικά τους όρους των υπαρχόντων δανείων. Αυτό κατά τον συντάκτη του άρθρου σημαίνει πως κάποια από τις δύο, είτε η κ. Λαγκάρντ, είτε η Γερμανίδα καγκελάριος, θα χρειαστεί να υποχωρήσει αν η Ελλάδα είναι να λάβει και άλλο δάνειο από το ΔΝΤ.
Η Μέρκελ ήταν επιφυλακτική στο να παραχωρήσει ελάφρυνση χρέους, ενώ η Λαγκάρντ, ερωτηθείσα από γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, αν η συμφωνία είναι βιώσιμη χωρίς αναδιάρθρωση χρέους είπε: «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι!».
Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται στην βάση αυτή απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες θα έρθει μία χρονική στιγμή μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, που θα υπάρξει ένταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.
«Η πίεση από μέρους της Λαγκάρντ αφήνει τη Μέρκελ με την επιλογή είτε να υποχωρήσει στους όρους του Ταμείου είτε να οδηγήσει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος», σημειώνει το Bloomberg και υπενθυμίζει πως ήταν η γερμανίδα καγκελάριος αυτή που ζήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα του 2010.
Κατά το Bloomberg, εάν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας και η Ευρώπη δεν συμφωνήσει σε ελάφρυνση χρέους ή προσφέρει λιγότερο γενναιόδωρους όρους από ότι το ΔΝΤ ζητά, τότε η επιλογή έγκειται πλέον στη Λαγκάρντ.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ακόμη πως ανάλυση του ΔΝΤ που δόθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 10 Ιουλίου ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους «πολύ πέρα» από αυτό που οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι πρόθυμοι να εξετάσουν, είτε με το να επεκτείνουν τις αποπληρωμές για δεκαετίες είτε με το να επιβάλλουν μεγάλες διαγραφές στην ονομαστική αξία του χρέους.
«Υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε οι θέσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους να πλησιάσουν σε μία κοινή λύση», καταλήγει το Bloomberg.
TO BHMA
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.