Ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα τηρήσει άκαμπτη στάση στα θέματα των εργασιακών αλλαγών και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, έστειλε χθες και λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Επί της ουσίας το Ταμείο ζητεί να εφαρμοστούν οι δράσεις που είχαν συμφωνηθεί και να μην ανατραπούν οι ψηφισμένοι νόμοι, κάνοντας ειδική αναφορά και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Παράλληλα, καλεί την Ευρωζώνη να είναι σε εγρήγορση, καθώς μπορεί οι κίνδυνοι ελληνικού ατυχήματος να έχουν μειωθεί μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά παραμένουν ρίσκα δεδομένων των κινήσεων που πρέπει να ακολουθήσουν.
Στην έκθεσή του για την Ευρωζώνη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και συντάχθηκε στις 10 Ιουλίου, το Ταμείο καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί στον τομέα των εργασιακών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπαναχωρήσεις από την ελληνική πλευρά έναντι όσων είχαν συμφωνηθεί παλαιότερα. Οπως αναφέρει, υπάρχει έλλειψη προόδου στο κομμάτι των εργασιακών αλλαγών, ενώ σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιστρέψει πρόσφατες δράσεις που έχουν αναληφθεί, όπως το να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.λπ.
Επίσης, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μόνο μέρος από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, να προχωρήσει στην απελευθέρωση λίγων κλειστών επαγγελμάτων, να μειώσει τα διοικητικά κόστη κ.λπ. Σημειώνει ότι τα θέματα αυτά είναι υπό συζήτηση, καθώς το Ταμείο θέλει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, λίγο πριν από την έλευση των κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα, το Ταμείο θέτει ως προτεραιότητές του τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προχωρώντας στις παρακάτω συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση:
1. Για τα εργασιακά:
• Να μην υπαναχωρήσει σε καμιά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί.
• Να μην αλλάξει τον κατώτατο μισθό. Οπως αναφέρει το Ταμείο ακόμα και σήμερα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
• Να διατηρήσει τον ειδικό, χαμηλότερο κατώτατο μισθό για νέους έως 25 ετών, με δεδομένο ότι η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
• Να νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
2. Για τις μεταρρυθμίσεις:
• Να συνεχιστεί η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
• Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει ο ΟΟΣΑ και δεν έχουν προχωρήσει για την άρση των στρεβλώσεων ανταγωνισμού σε αγορές προϊόντων (φαρμακεία, Κυριακές, εκπτώσεις κ.λπ.).
• Να συνεχιστεί η μείωση των διοικητικών βαρών.
3. Επιχειρηματικότητα:
• Να προχωρήσει η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων.
• Να μειωθεί το κόστος έναρξης νέων επιχειρήσεων.
• Να απλοποιηθούν οι εξαγωγικές διαδικασίες.
Πέραν αυτών, το ΔΝΤ καλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τους θεσμούς της να είναι σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν από την Ελλάδα. Αν και η συμφωνία για ένα νέο 3ετές πρόγραμμα για την Ελλάδα μειώνει κατά πολύ τους κινδύνους και παρά το γεγονός ότι το Ταμείο θεωρεί πως η Ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερα οχυρωμένη απ’ ό,τι παλαιότερα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει «ρευστή» και «περαιτέρω επεισόδια σημαντικής αβεβαιότητας και διακυμάνσεων που μπορεί να προκληθούν από την κατάσταση στην Ελλάδα, δεν μπορούν να αποκλειστούν».
Στο πλαίσιο αυτό καλεί την Ευρωζώνη να αναπτύξει και να υιοθετήσει εάν χρειαστεί ένα «οπλοστάσιο» εργαλείων για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Και παραθέτει ως παραδείγματα τα εξής:
1. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διασφαλίσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ρευστότητα και να διατηρήσει σε τάξη την κατάσταση στις αγορές ομολόγων.
2. Να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ περαιτέρω το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
3. Η ύπαρξη ενός πλήρους χρηματοδοτημένου Ενιαίου Ταμείου Αναδιάρθρωσης για τις τράπεζες.
4. Να γίνονται άμεσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.
5. Ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης με έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική και στην πολιτική μεταρρυθμίσεων.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ ΑΠΟ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.