Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των έξι συλληφθέντων, απεργών της Χαλυβουργίας, κατά την επιχείρηση της αστυνομίας σήμερα το πρωί.
Εναντίον των έξι απεργών απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της παράνομης βίας και της παραβίασης δικαστικής απόφασης (που προ μηνών είχε κρίνει παράνομη τη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης).
Ο εισαγγελέας διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι έξι απεργοί, ενώ για την υπόθεση θα οριστεί ρητή δικάσιμος.
Δεν κλείνει η Χαλυβουργία Ελλάδος
Να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της Μονάδας Ασπροπύργου, αποφάσισε η Διεύθυνση της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την υποβολή αιτήματος ομαδικών απολύσεων και την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας.
Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, επειδή οι εργαζόμενοι που επιχειρούν να προσέλθουν στην εργασία δέχονται επιθέσεις στην είσοδο του εργοστασίου και παρεμποδίζονται, πιστεύουν όμως ότι γρήγορα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στο σημείο πήγαν το πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις με εντολή του εισαγγελέα, ύστερα από προσφυγή εργαζομένων στην εταιρεία, οι οποίοι ζητούσαν την παρέμβαση της πολιτείας επειδή δεν τους επέτρεπαν οι απεργοί να μπουν στον χώρο εργασίας.
Κατά την προσέλευση των εργαζομένων που ήθελαν να εργαστούν σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έκτασης, ανάμεσα στους απεργούς και τους αστυνομικούς, ενώ έκλεισε για λίγη ώρα και το ρεύμα προς Αθήνα της Εθνικής Οδού.
Από την είσοδο της Χαλυβουργίας έγιναν έξι προσαγωγές και άλλες τρεις από κοντινό σημείο. Αυτή την ώρα παραμένουν έξω από την είσοδο περίπου 150 άτομα, καθώς και οι αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς όμως να υπάρχει ένταση.
«Το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις με τη συμπεριφορά τους να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας», τονίζουν πηγές της Ιπποκράτους, με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις στη Χαλυβουργία.
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ως τη βασική υπεύθυνη για την εισβολή των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία Ελλάδος, μετά από εισαγγελική εντολή. Καταγγέλλει τη χρήση χημικών, τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις απεργών, προκειμένου να προστατευτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου επισημαίνεται ότι «επιβεβαιώνεται και πάλι ότι αυτό το κράτος, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους είναι ενωμένοι ενάντια στους εργάτες, τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη λαϊκή οικογένεια που αγωνίζεται απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα».
Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ ζητά την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία «και να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες».
Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «χτύπημα που επιχειρήθηκε με γκανγκστερικό τρόπο» και το οποίο «δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί εννέα μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».
Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ καλεί σε ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των χαλυβουργών και υπογραμμίζει ότι «η τρομοκρατία κατά του λαού μας δεν πρέπει να περάσει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας, αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση.
Στην σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη επιλέγει τον δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει, όταν διεκδικεί και αγωνίζεται.
Άλλωστε, προσθέτει, η σημερινή βίαιη επίθεση και εισβολή, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ καθώς και την απελευθέρωση των συλληφθέντων απεργών.
«Το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οφείλει να συμβάλει αποφασιστικά ώστε να υπάρξει άμεση λύση, το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει και οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Χαλυβουργία, και κάνει λόγο για εξελίξεις «που αποκτούν δραματικό χαρακτήρα».
«Η όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ, συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις. Πρέπει να υπάρξει λύση», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.
ΑΜΠΕ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.