Η λύση για τις αμοιβές βρέθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τρανταχτό παράδειγμα ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ – Φέρεται να αξιώνει αποζημίωση 125.000 ευρώ το μήνα – Τα προφίλ Nomura – Pimco – Oliver Wyman – Alvarez and Marsal.

 

Διατηρεί την παράδοση των προηγούμενων Μνημονίων και η κυβέρνηση Τσίπρα συνάπτοντας σχέσεις με ξένες εταιρείες και «συμβουλάτορες» για τη συγγραφή των επίμαχων σημείων της νέας σύμβασης.

 

Ακολουθείται η ίδια ακριβώς πρακτική που ο τότε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει στη Βουλή. 
 

Βέβαια, αν και κυβερνητικά στελέχη έχουν διαμηνύσει αρκετές φορές ότι οι αμοιβές των συμβούλων δεν συγκρίνονται με αυτές των προηγούμενων, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ακριβή ποσά. 
 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ, ο οποίος βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις σχεδόν από τις αρχές της σημερινής κυβέρνησης και ακούγονται διάφορα για την αμοιβή του, ενώ την  ίδια ώρα στη Διαύγεια φαίνεται απλά να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησής του. 
 

Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι θα πληρωθεί εκείνος και η εταιρεία του,  αλλά ακόμα δεν μπορούν να μπουν στον κόπο να ανακοινώσουν πόσο αξίζουν οι υπηρεσίες του. 
 

«Η εταιρεία στην οποία είναι συνεργάτης ο κ. Γκλεν Κιμ δεν έχει εισπράξει έως σήμερα από το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, πόσο μάλλον τις 125.000 ευρώ το μήνα», υπογραμμίζουν και προσθέτουν «η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει εμπειρογνώμονες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας. Και ο κ. Κιμ είναι εξειδικευμένος σε θέματα διαπραγμάτευσης με διεθνή πολυετή εμπειρία έχοντας, μάλιστα, εργαστεί στο παρελθόν και πάλι στη χώρα μας. Εκτιμώντας ότι η παρουσία του στο πλευρό της κυβέρνησης δεν ενοχλεί – για ποιο λόγο άλλωστε; – η πληρωμή της εταιρείας για την οποία εργάζεται θα γίνει μέσα από τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες».
 

Τα stress test στις ελληνικές τράπεζες πραγματοποιούνται από την αμερικανική Oliver Wyman, το σχέδιο για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων από την ιαπωνική Νomura, τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει μετά για τις ανακεφαλαιοποιήσεις κυρίως η Black Rock, η Pimco θα συνεργαστεί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η επίσης αμερικανική Alvarez and Marsal κάνει κόρτε με το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ PwC, Ernst & Young, Deloitte, KPMG, Grant Thorton έχουν ρόλο συμβουλευτικό σε αρκετά πρότζεκτ της κρατικής μηχανής, αλλά και στο φορολογικό.  

 

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προς το παρόν βολευτεί με κάποιους ξένους συμβούλους από την ομάδα του πρώην υπουργού κ. Βαρουφάκη, αλλά και με κάποιους μεμονομένους φοροτεχνικούς και νομικούς.
 

Και βέβαια, μη ξεχνάμε τη “συνεισφορά” τους για τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποίησεις των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών.

 

Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε διότι τα ίδια ονόματα θα βρούμε μπροστά μας  και στις νέες. Μεταξύ αυτών ήταν η  Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup, HSBC, Bank of America Merrill Lynch,  Citigroup, Bruyette & Woods Ltd και Banca IMI, Barclays Bank, Deutsche Bank AG και Credit Suisse.

 

Τότε, το 2014 υπολογίστηκε ότι κατά μέσο όρο οι προμήθειες που πληρώθηκε καθεμία από τις περίπου 10 βασικές ξένες επενδυτικές τράπεζες για τη συμμετοχή τους στις αναδοχές των αυξήσεων κεφαλαίου και των ομολογιακών εκδόσεων ήταν μεταξύ  20 και 30 εκατ. ευρώ. Την τριετία  2010-2012 για τη συγγραφή των Μνημονίων εκτιμάται ότι δικηγορικά γραφεία, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι κλπ είχαν λάβει τουλάχιστον 1,116 δισ. ευρώ, όπου τα 635 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί τη χρονιά του PSI.
 

Τώρα, η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ίδιο Αλέξη Τσίπρα βρήκε τη λύση για να διασφαλίσει την αμοιβή των συμβούλων που συμμετέχουν τους τελευταίους μήνες στη διαπραγμάτευση, αλλά και για να προσλάβει νέους αν απαιτηθεί. 
 

Αυτό έγινε ως γνωστόν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).  Στο υπουργείο Οικονομικών, μέχρι στιγμής πάντως, δεν προκύπτει η συνεργασία με κάποιο ξένο οίκο ή επενδυτική τράπεζα, παρά ταύτα παραμένουν κάποιοι από το επιτελείο του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, όπως είναι ο Κιμ Γκλεν , ο οποίος βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις σχεδόν από τις αρχές της σημερινής κυβέρνησης και έως τώρα απλώς το Δημόσιο κάλυπτε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του στο εξωτερικό όταν ακολουθούσε τις ελληνικές αποστολές. Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι η πολυπλοκότητα θεμάτων απαιτεί και εξειδικευμένες γνώσεις και χειρισμούς, Ο Κιμ Γκλεν έχει εμπειρία με κρίσεις, αφού τον είχε προσλάβει και η ισλανδική κυβέρνηση για την άρση των capital controls που τότε είχαν επιβληθεί ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι είχε διατελέσει και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κάτι που όμως δεν προκύπτει από το βιογραφικό του που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή.
 

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Διαύγεια στις 10 Ιουλίου εγκρίθηκε δαπάνη για μετάβαση των Κιμ Μπράινα Γιουγιούν και Κιμ Γκλεν από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες και από εκεί στην Αθήνα. Για τον πρώτο προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση 11 ημερών, οχτώ διανυκτερεύσεις, έξοδα σιδηροδρομικών εισιτηρίων Λονδίνο – Βρυξέλλες- Λονδίνο και αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα – Βρυξέλλες και Βρυξέλλες – Αθήνα (με κρατικό αεροπλάνο) και για τον δεύτερο, προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση 10 ημερών (21 -30 Ιουνίου 2015), εννέα διανυκτερεύσεις, έξοδα σιδηροδρομικών εισιτηρίων για Λονδίνο – Βρυξέλλες – Λονδίνο και Λονδίνο – Βρυξέλλες, αεροπορικών εισιτηρίων Αθήνα – Λονδίνο και Βρυξέλλες- Αθήνα (με κρατικό αεροπλάνο). Ωστόσο, δεν αναφέρεται το ποσό της δαπάνης, ούτε η αμοιβή τους.
 

Προφίλ 

Nomura

Η ιαπωνική Nomura είναι εδώ και περίπου ένα μήνα σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας και της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών για το ζήτημα, κυρίως, των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο ίδιος οίκος είχε αναλάβει δουλειές τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ισπανία. Επίσης, δεν είναι η πρώτη δουλειά που έχει λάβει στη Ελλάδα, καθώς έχει υπάρξει στο παρελθόν σύμβουλος σε για αποκρατικοποιήσεις συγκεκριμένων εταιρειών, ομολογιακών εκδόσεων κλπ. Είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στην παγκόσμια επενδυτική τραπεζική. Έχει έδρα το Τόκιο και γραφεία σε Χονγκ Κονγκ,  Λονδίνο και  Νέα Υόρκη. Απασχολεί περίπου 26.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε στις 25 Δεκεμβρίου το 1925 στην Οσάκα, αποτελώντας την παλαιότερη χρηματιστηριακή εταιρεία στην Ιαπωνία. Πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Tokushichi Nomura ΙΙ, έναν πλούσιο μεγιστάνς, διαθέτοντας τα μεγαλύτερα μερίδια σε όλα τα τμήματα των επιχειρήσεων εντός της ιαπωνικής αγοράς.  Η εταιρεία ειναι γνωστή και με το παρατσούκλι “Γκιούλιβερ”.
 

Oliver Wyman

Έχει αναλάβει τη διαδικασία των stress test για τις τράπεζες, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου συνεργαζόμενη με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και την ΕΚΤ. Στο τραπέζι είναι και το γενικό πλαίσιο για τον τρόπο που θα ανακεφαλαιοποιηθούν, με την Black Rock να φέρεται να αναλαμβάνει ρόλο αμέσως μετά. Η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει τη θέση συμβούλου για την προετοιμασία και υλοποίηση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών και το 2013. Η εταιρεία έχει και γραφεία στην Αθήνα, με επικεφαλής το πολύ έμπειρο στέλεχος και partner της εταιρείας στο Λονδίνο Δημήτρη Ψαρρή. Έχει παράσχει συμβουλές σε κυβερνήσεις, εθνικά ιδρύματα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική.

 

Έχει συνεργαστεί με ευρωπαϊκά όργανα και με ευρωπαϊκή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια των εθνικών πρωτοβουλιών για αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και για το σχεδιασμό συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που αφορούν τη δημόσια πολιτική. Επισης, αποτέλεσε σύμβουλος και για τις τράπεζες στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο,  Βέλγιο και  Ηνωμένο Βασίλειο, στις οποίες διεξήχθη έλεγχος και στη συνεχεια αναδιάρθωση του κλάδου . Είναι μια διεθνής εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, η οποία ιδρύθηκε  το 1984. Έλαβε τη σημερινή της μορφή το Μάιο του 2007, όταν η Oliver Wyman Mercer ενώνεται με τη Mercer Management Consulting και Mercer Delta για να γίνει μια επιχείρηση που θα ονομάζεται Oliver Wyman. Η Oliver Wyman έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη με περισσότερα από 50 γραφεία στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία του Ειρηνικού και απασχολεί πάνω από 3.700 άτομα προσωπικό.
 

Alvarez and Marsal

Από την έδρα της στην Αθήνα, η αμερικανική Α & Μ συνεργάζεται με άλλες χώρες. Αποτελείται απο μια μεγαλη ομάδα εμπειρογνωμόνων – ιδίως όσον αφορά την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, τη βελτίωση των επιδόσεων των επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων παροχής συμβουλών και ιδιωτικών υπηρεσιών ιδίων κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία της βιομηχανίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της υγείας, της ενέργειας, των ακινήτων, την ασφάλιση, καταναλωτικά αγαθά, το λιανικό εμπόριο και τις μεταφορές. Ιδρύθηκε το 1983 από τον Tony Alvarez ΙΙ και τον Bryan Marsal, πρώην τραπεζίτη της Citibank οταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν στη Norton Simon Inc. Μέχρι το 2013, η Alvarez & Marsal είχε αυξήσει  σε περίπου 2000 άτομα το προσωπικό της στα 40 γραφεία που διατηρεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
 

Pimco

Η εταιρεία είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση την περασμένη Πέμπτη με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιο Χρέους. Ο διεθνής κολοσσός βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο μέχρι στιγμής το deal δεν έχει κλείσει. Η εταιρεία είναι μία από τους μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές που διακρατούν ελληνικά ομόλογα. Είναι διεθνής εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που εδρεύει στο Newport Beach της Καλιφόρνια, με πάνω από 2.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε 13 γραφεία σε 12 χώρες, και με 1.590 δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση! Η εταιρεία παρέχει αμοιβαία κεφάλαια και άλλες λύσεις διαχείρισης χαρτοφυλακίου , ενώ προσφέρει ένα ευρύ κατάλογο των επενδυτικών στρατηγικών που καλύπτουν όλο το φάσμα των κινδύνων και τη διάρθρωση  κεφαλαίου. Επιβλέπει επενδύσεις για λογαριασμό των εκατομμυρίων πελατών, συμπεριλαμβανομένων των αποταμιευτών συνταξιοδότησης, δημόσια και ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κεντρικές τράπεζες και κυβερνητικούς οργανισμούς, ιδρύματα και κληροδοτήματα και ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών κλπ.

 

Ελένη Στεργίου από Protothema

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.