Η επικείμενη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, που θα χρηματοδοτηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της από δημόσια χρήματα, δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για το μέλλον, διότι οι πιστωτές της Ελλάδας πιάστηκαν «όμηροι» από την υπερχρεωμένη κυβέρνηση, επισήμανε η επικεφαλής του σώματος εξυγίανσης των τραπεζών της Ευρωζώνης (Single Resoluiton Board – SRB), Elke Koenig.

Η Elke Koenig τόνισε ότι οι μελλοντικές εξυγιάνσεις τραπεζών θα ακολουθήσουν νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε πλήρη ισχύ τον Ιανουάριο και οι οποίοι θα υπαγορεύουν ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη σε μια τράπεζα, από τους μετόχους στους πιστωτές, αλλά και τους ανασφάλιστους καταθέτες, όλοι θα συμβάλλουν σε μια διάσωση πριν γίνει χρήση οποιονδήποτε δημοσίων εσόδων.
 

Ως μέρος του πακέτου διάσωσης που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα θα λάβει 25 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τα κεφαλαιακά κενά στις τράπεζές της, πολλές από τις οποίες ανήκουν κατά πλειοψηφία από το κράτος μετά την προηγούμενη διάσωσή τους.
 

Από τη διαδικασία αυτοί θα προστατευθούν οι καταθέτες, προκειμένου να μην ζημιωθεί η ευρύτερη οικονομία, μια απόκλιση με βάση σχετική οδηγία της Ε.Ε. για την ανάκαμψη των τραπεζών.
 

«Η Ελλάδα έχει μια οικονομική κρίση χρέους και σε κάποιο βαθμό, το χρέος έθεσε τις τράπεζες σε ομηρία», σημείωσε η Konig σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.
 

«Επομένως, υπάρχουν θεμελιώδης ανάγκες αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης για τον τραπεζικό τομέα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) είναι σχεδιασμένη για να επιλύει ένα πρόβλημα σε μια τράπεζα, γι αυτό θα ήμουν προσεκτική έναντι αυτού που ίσως δούμε τους επόμενους μήνες ως μοντέλο για το μέλλον».
 

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα χρειαστούν μεταξύ 10 και 25 δισ. ευρώ, αν και το ακριβές νούμερο θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ και της αξιολογήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.

 

xrimatistirio

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.