Εικονικό πλεόνασμα με …δημιουργική ασάφεια

Υστέρηση εσόδων 4,15 δισ. € στο οκτάμηνο και στάση πληρωμών 4,74 δισ. €.

 

Εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση των οικονομικών του Ελληνικού Δημοσίου αποτυπώνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, τα έσοδα του κράτους παρουσίασαν υστέρηση-ρεκόρ ύψους 4,15 δισ. ευρώ έναντι της πρόβλεψης του προϋπολογισμού. 
 

Ταυτόχρονα, όμως η «στάση πληρωμών» που κήρυξε το Δημόσιο προς τους προμηθευτές του και προς άλλους «τρίτους» κατά το ίδιο διάστημα προκάλεσε αθέτηση υποχρεώσεων συνολικού ύψους 4,74 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την τρομακτική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός εκτελούμενος με πρωτογενές πλεόνασμα 3,8 δισ. ευρώ, υψηλότερο κατά 537 εκατ. ευρώ από τις προβλέψεις!
 

Ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μόνο στα χαρτιά, ενώ από τα μέχρι σήμερα δεδομένα κρίνεται αμφίβολο, αν τελικά θα επιτευχθεί και ο στόχος που τέθηκε πρόσφατα με το νέο Μνημόνιο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. 
 

Δύσκολο έργο
 

Η αναστροφή της αρνητικής εικόνας στο «μέτωπο» των εσόδων στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές καθώς θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση μετά από μία ακόμα προεκλογική περίοδο. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς capital controls και μετά τις εκλογές οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τις υπόλοιπες 2 δόσεις του φόρου εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ του 2015 και τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, που υπερβαίνουν συνολικά σε ποσό τα 5 δισ. ευρώ. Συνολικά δε μέχρι το τέλος του έτους στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να εισρεύσουν έσοδα ύψους 18,1 δισ. ευρώ. 

Γιώργος Παλαιτσάκης από e-typos