Επαναφέρουν σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων οι «FΤ»

Μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις κάλπες των νέων βουλευτικών εκλογών, ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, αναφέρθηκε χθες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να σημάνει το «κούρεμα» των καταθέσεων με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας θέτει σε κίνδυνο να μην τηρηθεί η επικείμενη λήξη της προθεσμίας για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
 

Όταν οι πιστωτές συμφώνησαν στη νέα διάσωση της Ελλάδας τον Αύγουστο, υπέκυψαν στην επιμονή του Mario Draghi, προέδρου της ΕΚΤ, ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα πρέπει να θιγούν, αναφέρει το δημοσίευμα.
 

Εκείνη την εποχή, οι πιστωτές εξέτασαν το ενδεχόμενο να συμμετέχουν και οι καταθέσεις στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των 25 δισ. ευρώ που ενδεχομένως να χρειαζόταν. 
 

Τώρα, όμως, οι αρχές της ΕΕ βρίσκονται και πάλι σε δύσκολη θέση: αν θέλουν να κρατήσουν την υπόσχεσή τους να μην αγγίξουν τις καταθέσεις, θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αναδιάρθρωση των τραπεζών σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες – πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τη διάσωση των τραπεζών την 1η Ιανουαρίου.
 

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, οποιαδήποτε τράπεζα της ευρωζώνης δέχεται οικονομική βοήθεια κυβέρνηση, θα πρέπει πρώτα να εξαντλήσει τα ίδια μέσα. 
 

Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι πρώτα πληρώνουν οι μέτοχοι, στην συνέχεια οι ομολογιούχοι χαμηλής προτεραιότητας και, αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε τα χρήματα θα προέλθουν από τους ανώτερους ομολογιούχους και τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ
 

Η ιδέα αυτή, που υποστηρίζεται σθεναρά από το Βερολίνο, στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος που επωμίζονται οι φορολογούμενοι. 
 

Στόχος είναι να αποφευχθεί η επανάληψη των πακέτων τύπου Ιρλανδίας και Ισπανίας, σύμφωνα με τα οποία οι κυβερνήσεις έδωσαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν τις τράπεζές τους.

 

xrimatistirio