Μετά τα τραπεζικά «άδειασαν» και τα… εκλογικά βιβλιάρια

Οι εκροές καταθέσεων ξεκίνησαν αμέσως μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου το 2010. Οι Ελληνες πολίτες σιγά σιγά έχαναν την «πίστη» στο τραπεζικό σύστημα και ουσιαστικά φτάσαμε στο λεγόμενο bank run.

Ο φόβος για χρεοκοπία ή για «κούρεμα» καταθέσεων εκτόξευσε τις αναλήψεις τραπεζικών λογαριασμών από τον Ιανουάριο έως τις 29 Ιουνίου οπότε και επιβλήθηκαν λόγω του δημοψηφίσματος τα capital controls. 
 

Παρόμοια διαδρομή ακολουθούν οι πολίτες και στη σχέση τους με τα κόμματα, όπως δείχνει η συμμετοχή τους στις προχθεσινές εκλογές. Οι βαριές υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν την τελευταία πενταετία οδήγησαν στη γρήγορη ανάλωση του πολιτικού κεφαλαίου των κομμάτων. 
 

Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων έχασαν την «πίστη» τους στο πολιτικό σύστημα. Το γεγονός ότι η αποχή έως το 2004 κυμαινόταν στο 25% και φέτος έφτασε σχεδόν στο 44% το αποδεικνύει.
 

Πολλοί Ελληνες πιστεύουν πλέον πως ό,τι κι αν ψηφίσουν κάτι… άλλο θα γίνει. Αυτό είναι και το βαθύτερο πρόβλημα και το μεγαλύτερο στοίχημα που έχουν να αντιμετωπίσουν, κυρίως, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ.

 

Γιατί σε μια χώρα όπου οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό και τραπεζικό σύστημα ούτε μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν ούτε ανάπτυξη μπορεί να έρθει.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΠΡΟΥΝΗΣ ΑΠΟ Ε-ΤΥΠΟΣ