Όταν δεν μειώνεις το κράτος, τότε οι φόροι θα αυξάνονται

Ο Τσίπρας επαναλαμβάνει το λάθος του Γιώργου Παπανδρέου και επιλέγει την υπερφορολόγηση αντί της περικοπής των δημοσίων δαπανών.

 

Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι οι καταστροφικές συνέπειες του πρώτου Μνημονίου, που είχε υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 οφείλονταν στη λανθασμένη συνταγή μεταξύ φόρων και μείωσης δαπανών, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να επαναλάβει το ίδιο μίγμα πολιτικής.
 

Στο πρώτο Μνημόνιο η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίχθηκε στην αύξηση των φόρων κατά 70% και στη μείωση των δημοσίων δαπανών (μέσω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις) κατά το υπόλοιπο 30%. Τα αποτελέσματα ήταν οικτρά. 
 

Η χώρα μπήκε σε βαθιά ύφεση ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονταν με αποτέλεσμα σε κάθε αξιολόγηση οι δανειστές να ζητούν νέα μέτρα. 
 

Στο δεύτερο Μνημόνιο η δοσολογία μεταξύ φόρων και δαπανών ήταν περίπου 50-50. Η οικονομία ανέκαμψε, οι στόχοι όχι μόνο επιτεύχθηκαν αλλά σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013 και η αγορά για πρώτη φορά από το 2010 έδειχνε σημάδια ανόδου.
 

Τώρα ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείο ετοιμάζουν νέο γύρο φοροεπιδρομής. Η αύξηση του ΦΠΑ, που επιβαρύνει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ήταν μόνο η αρχή. Σχεδιάζεται η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με μείωση του αφορολόγητου για όσους έχουν μικτές αποδοχές 1.500 ευρώ οριοθετώντας το εισόδημα αυτό ως ένδειξη πλούτου. Ο ΦΠΑ στα δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων θα ισχύσει κανονικά επιβαρύνοντας τη μέση οικογένεια ενώ ο ΕΝΦΙΑ παρατείνεται χωρίς αλλαγή ως τον εισπρακτικό του στόχο μέχρι το 2017.
 

Η υπερφορολόγηση θα ρίξει στα βράχια την οικονομία και θα αυξήσει στα ύψη τα ποσά των ανείσπρακτων οφειλών της Εφορίας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν εξουθενωθεί από τα 6 χρόνια λιτότητας και τα εισοδήματα μειώνονται διαρκώς.
 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να πειράξει το κράτος, όπου πλέον κυριαρχεί μέσω των πράσινων συντεχνιών, που πλέον έχουν γίνει ροζ. Αντί να αρχίσει μία προσπάθεια αξιολόγησης φορέων, δομών και υπαλλήλων ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να καταργηθούν άχρηστοι οργανισμοί, η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.
 

Οι δημόσιες δαπάνες παραμένουν άθικτες και για να εξυπηρετηθούν ο κ. Τσίπρας επιλέγει την εύκολη για αυτόν αλλά καταστροφική για την οικονομία φορολογική επέλαση. 

 

e-typos