Οι πολίτες έχασαν την πίστη στο τραπεζικό σύστημα

Η οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει εντός του Οκτωβρίου τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο με ανατροπές σε φορολογία και ασφαλιστικό.

 

Ο λογαριασμός του κ. Τσίπρα θα είναι μεγάλος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στο τραπεζικό σύστημα, που πάσχει από έλλειψη εμπιστοσύνης.
 

Η απόφαση του πρωθυπουργού να σύρει τη χώρα σε δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες ψήφισαν όχι για να προκύψει τελικά ναι, είχε ως θύμα τις τράπεζες. Οι καταθέτες έχασαν την πίστη στο τραπεζικό σύστημα ενώ και οι μέτοχοι βλέπουν με απόλυτη δυσπιστία τις εξελίξεις συνολικά στη χώρα.
 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την επιβολή των capital controls μέχρι και χθες οι μετοχές των τραπεζικών τίτλων έχουν υποχωρήσει κατά 70%. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά τις μετοχές του κλάδου ενώ η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα απαιτήσει κεφάλαια άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό είναι μεγάλο και όπως φαίνεται οι ιδιώτες δεν δείχνουν διάθεση να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ρίχνοντας όλο το βάρος στο Δημόσιο, που τελικά θα πληρώσει το μάρμαρο. 
 

Και όμως η κατάσταση την περίοδο 2013-2014 ήταν εντελώς διαφορετική. Ξένοι επενδυτές είχαν τοποθετήσει κεφάλαια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες πιστεύοντας ότι η οικονομία είχε μπει πλέον οριστικά σε πορεία εξόδου από την κρίση. Ο κ. Τσίπρας φαλκίδευσε την απεμπλοκή της χώρας από το δεύτερο Μνημόνιο, προκαλώντας εκλογές τον Ιανουάριο για να μας βάλει σε ένα επαχθέστερο τρίτο Μνημόνιο με βαριά φορολογικά μέτρα. 
 

Οι εξελίξεις στις τράπεζες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την οικονομία και το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί όσο οι αποταμιευτές δεν εμπιστεύονται τις καταθέσεις τους στα γκισέ. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και η πίεση των δανειστών για λήψη μέτρων προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες του ασφαλιστικού και να αυξηθούν τα έσοδα κατά 2 δισ. το 2016, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που αποθαρρύνει επενδύσεις, συντηρεί την αστάθεια και ενισχύει την αβεβαιότητα στο πιστωτικό σύστημα. 
 

Οι μέτοχοι των τραπεζών πληρώνουν τώρα το περήφανο δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα, αλλά το κόστος διαχέεται στο σύνολο της οικονομίας.

Επινοώντας ηρωικές μάχες 

Το ζήτημα του χρέους έχει αναχθεί σε μείζον από τον κ. Τσίπρα, όταν ο ίδιος έχει δεσμευθεί ότι η διευθέτησή του δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα. Το υπενθύμισε άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες για μεγάλη ελάφρυνση καθώς «η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους». Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ασχοληθεί με το πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Με την ύφεση που θα καταγραφεί φέτος και το 2016 στην ελληνική οικονομία το χρέος θα μεγαλώσει ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οποια ελάφρυνση και εάν επιτευχθεί από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν θα έχει πρακτικό αντίκρυσμα, όσο η οικονομία συρρικνώνεται.

 

Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση. 

 

e-typos