Απογοητεύει η Ευρωζώνη – Υπό πίεση οι δείκτες

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης δίνει επικίνδυνες ενδείξεις, καθώς τα στατιστικά στοιχεία αρχίζουν να απογοητεύουν.

 

Ο δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 53,6 από 54,3 που ήταν τον Αύγουστο. Όλα δείχνουν ότι το momentum της ευρωπαϊκής οικονομίας υποχωρεί, αφότου κορύφωσε μέσα στο καλοκαίρι.

 

Τα αδύναμα στατιστικά στοιχεία δεν εγγυώνται αλλά ενισχύουν το σενάριο της διεύρυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται στο 1 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με κάποιους οικονομολόγους, οι επίσημες ανακοινώσεις για ενίσχυση του QE μπορεί να γίνουν έως και τα τέλη του έτους. «Η αποτυχία της οικονομίας να ανοίξει το βήμα της μετά το καλοκαίρι θα είναι μια απογοήτευση για την ΕΚΤ, ειδικά καθώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έπεσε στα χαμηλά οκτώ μηνών», σημειώνει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

 

«Η επιβράδυνση της δραστηριότητας το Σεπτέμβριο ενισχύει τον κίνδυνο για περαιτέρω επιδείνωση της ανάπτυξης κατά το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την πιθανότητα να ανοίξει η ΕΚΤ περισσότερο τους κρουνούς του QE».

 

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα, η ανάπτυξη παρέμεινε κολλημένη στο 0,4% το τρίτο τρίμηνο, όπως και την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δηλαδή πριν η ΕΚΤ ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Deal News