«Πόθεν έσχες» με… τρυπάρες

Ε, ναι λοιπόν! Το να είσαι μισθοσυντήρητος η χαμηλοσυνταξιούχος έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα.

 

Το πιο βασικό είναι ότι είσαι σίγουρος αν… «έσχες». Και είσαι ακόμα πιο σίγουρος για το… «πόθεν». Αλλά, όπως λέει και ο λαός, «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες». Διότι, όταν μπαίνεις στα νερά του δημόσιου βίου, μετράνε και το «πόθεν» και το «έσχες».

 

Το έργο είναι γνωστό και χιλιοπαιγμένο, όπως ακριβώς τις προηγού­μενες φορές. Τις τελευταίες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι σε τέσσε­ρα «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων, δύο υπουργών και δύο βουλευτών, χάσκουν… «μαύρες τρύπες». Κοινώς, τα «πόθεν έσχες» εμφανίζονται προβληματικά.

 

Με τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία η πρώτη περίπτωση αφορά έναν υπουργό – οι πληροφορίες λένε πως πρόκειται για μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης -, ο οποίος επί τρία χρόνια… «ξεχνούσε» να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ και τελικά… «θυμήθηκε» να το δηλώσει με συμπληρωμα­τική δήλωση λίγο πριν από τις εκλογές.

 

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον Αλέκο Φλαμπουράρη. «Όταν ορκίστηκα υπουργός στις 26 Ιανουαρίου 2015, οι μετοχές μου εί­χαν μεταβιβαστεί. Στο “πόθεν έσχες” υπάρ­χουν τα στοιχεία του 2014. Στο “πόθεν έσχες” του 2015 θα δηλώσω τη μεταβολή και δεν θα υπάρχουν οι μετοχές που μεταβιβάστη­καν» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στο Mega, παραδεχόμενος ότι ένα από τα «πό­θεν έσχες» που βρέθηκαν προβληματικά είναι το δικό του.

 

Οι άλλες δυο περιπτώσεις προβληματικών «πόθεν έσχες» που έχουν εντοπιστεί, έχουν να κάνουν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορί­ες, με δυο βουλευτές, έναν πρώην και έναν νυν. Τα ονόματα δίνουν και παίρνουν, αλ­λά οι φήμες κυρίως εστιάζουν στα πρόσωπα που και στο παρελθόν έχουν απασχολήσει την Επιτροπή Πόθεν Έσχες και έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις. Με βάση το ρεπορτάζ του Mega, ο Αλέξης Μητρόπουλος, κληθείς να απαντήσει σχετικά με το θέμα, αρνήθηκε ότι είναι ένας από τους δύο βουλευτές που έχουν εκκρεμότητες με την δήλωση «πόθεν έσχες».

 

Ο έλεγχος

 

«Όλα πρέπει να ερευνηθούν. Οτιδήποτε προκύπτει για οποιονδήποτε πολίτη» δήλω­σε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τη «φωτιά» που σιγοκαίει εδώ και λίγες ημέρες. «Δεν ξέρω για ποιους πρόκειται και οφείλω να μην ξέρω, γιατί έτσι πρέπει να δουλεύει η επιτροπή για τα “πόθεν έσχες”» συ­μπλήρωσε, δίνοντας τον… τόνο με τον οποίο το Μαξίμου αντιμετωπίζει την υπόθεση.

 

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης χαρα­κτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποί­ος ζήτησε να έρθουν στο φως της δημοσιό­τητας και να δοθούν οι κατάλληλες εξηγή­σεις στην υπόθεση αυτήν, σημειώνοντας πως «έχουμε ζήσει πολύ τη διαφθορά της πολιτι­κής και δεν θέλουμε να επαναλάβουμε ένα καινούργιο σενάριο, μιας καινούργιας “αρι­στερής” διαφθοράς».

 

Η «καυτή πατάτα» των «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων έχει περάσει στα χέρια του δεύτερου αντιπροέδρου της Βουλής Γι­ώργου Βαρεμένου, ο οποίος καλείται να φέ­ρει σε πέρας μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια υπό­θεση που έχει κολλήσει καθώς τα τελευταία «πόθεν έσχες» που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αφορούν το οικονομικό έτος 2011.

 

Η… πρώην

 

Το ότι υπάρχουν τέσσερις προβληματικές δηλώσεις «πόθεν έσχες» επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο Mega η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία κατά την προηγούμενη κοινοβου­λευτική περίοδο, από τη θέση της αντιπροέ­δρου της Βουλής και της προέδρου της Επιτρο­πής Πόθεν Έσχες, φαίνεται ότι γνωρίζει από… πρώτο χέρι λεπτομέρειες των υποθέσεων.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Δ. Χαραλαμπίδου ήταν μία εκ των βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν με την υπογραφή του μνημονίου της Αριστεράς και ακολούθησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Λαϊκή Ενότητα.

 

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βα­ρεμένος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ήδη καλέσει τη Δ. Χαραλαμπίδου να παραστεί και να ενημερώσει την Επιτροπή όταν με το… καλό συγκληθεί πρώτη φορά, για το ζή­τημα που έχει προκύψει.

 

Μέχρι να δούμε τι «λαβράκια» και τι «μαύ­ρες τρύπες» θα δείξουν τα βουλευτικά «πόθεν έσχες», αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε… κοινωνήσει μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η Δ. Χαραλαμπίδου, δήλωση «πόθεν έσχες» έχουν καταθέσει 704 υπόχρεοι βουλευτές και ευρωβουλευτές για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012), ενώ μέχρι στιγμής 10 υπόχρεοι δεν την έχουν υποβάλει.

 

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 694 περιπτώσεις, από τις οποίες 49 παρουσιάζουν ελλείψεις παραστατικών, 31 βρέθηκαν με αρνητικό «πόθεν έσχες», έχουν δηλώσει δηλαδή περιουσιακά στοιχεία χωρίς δικαιολογητικά, ενώ από τους ελεγχθέντες βρέθηκαν 20 περιπτώ­σεις με μηδενικές καταθέσεις. Γ ια να δούμε τι θα βγάλει ο έλεγχος όταν ολοκληρωθεί!

 

Μέχρι τότε πάντως εξακολουθεί να ισχύει ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτό το σύστημα είναι αναποτελεσματικός και προ­σχηματικός, αφού μπορεί στις σχετικές δη­λώσεις να φαίνεται το «έσχες», αλλά απουσι­άζει πλήρως το «πόθεν». Με άλλα λόγια, πρό­κειται για δηλώσεις που λειτουργούν, στην καλύτερη περίπτωση, ως… πλυντήριο. Αν δεν αλλάξει αυτό, καλύτερα να μη μιλάμε για διαφάνεια στην πολιτική ζωή της χώρας.

 

Στο Μαξίμου ο Σταθάκης

 

Η ξαφνική παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη χθες το απόγευμα στο Μαξίμου «φούντωσε» τη φημολογία για τον λόγο της «επίσκεψής» του, με τον ίδιο να αναφέρει ότι βρέθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο προκειμένου να πάρει μέρος σε συζητήσεις για θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με τα προβληματικά «πόθεν έσχες» μελών της κυβέρνησης, ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι πρέπει πρώτα να γί­νει ό,τι προβλέπει ο νόμος, να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου, σημειώνοντας μάλι­στα ότι πρώτα η αρμόδια Επιτροπή πρέπει να αποφανθεί και ύστερα να υπάρξει οποιαδήποτε τοποθέτηση. Με αυτόν τον τρόπο και αποφεύγοντας να διαψεύσει ότι η υπόθεση τον αφορά, επί της ουσίας επιβεβαίωσε ότι η υπόθεση τον αφορά…

 

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ