Η φορολογική υστερία που έχει πιάσει τις τελευταίες ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη έχει μία απλή εξήγηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό έλλειμμα του κράτους στο εννεάμηνο διευρύνθηκε στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή λείπουν από τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών 2,5 δισ. που πρέπει να βρεθούν έως το τέλος του έτους είτε από είσπραξη φόρων είτε από ένα νέο δάνειο από τους πιστωτές, κάτι που δεν φαίνεται εφικτό.
Μετά τις αλλαγές στους φόρους των ΙΧ, στη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων και τη δημιουργία νέου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, οι φωστήρες του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 100 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ΟΑΕΕ. Η αποκάλυψη του θέματος και από τον Ελεύθερο Τύπο προκάλεσε αναταραχή στην κυβέρνηση, που υποχρεώθηκε χθες το απόγευμα να διαψεύσει την επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Ομως το θέμα προέκυψε από τον αρμόδιο υφυπουργό Αναστάσιο Πετρόπουλο ο οποίος είχε προαναγγείλει την καθιέρωση της ελάχιστης εισφοράς.
Άλλωστε και μετά τη διάψευση υπήρξαν και νεώτερες πληροφορίες για εισφορά επί του τζίρου επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει στην επιβολή κάθε είδους φορολόγησης προκειμένου να κλείνει προσωρινά μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Αντί να αναζητεί διαρθρωτικά μέτρα προκειμένου να περιορισθεί η μαύρη εργασία που εκτινάχθηκε το 2015 και η εισφοροδιαφυγή στις τουριστικές και αγροτικές μονάδες φορτώνει τον ιδιωτικό τομέα με νέες εισφορές.
Οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί η κυβέρνηση. Κάθε νέος φόρος μειώνει τα έσοδα και οδηγεί τις επιχειρήσεις πιο κοντά στο κλείσιμο.
Το μοναδικό βιώσιμο μέτρο για τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι η μείωση των κρατικών δαπανών. Οταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το Δημόσιο ως ιερή αγελάδα και τον ιδιωτικό τομέα ως ταξικό αντίπαλο που πρέπει να εξοντωθεί, η χώρα θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της οριστικής χρεοκοπίας.
e-typos
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.