H «βόμβα» των 103 δισ. και ο Kολιόπουλος

Tόση είναι η αξία των ακινήτων που έχουν υποθηκευθεί έναντι δανείων.

 

Eιδικότητα «πυροτεχνουργού» αποκτούν πλέον τα στελέχη της αγοράς real estate, καθώς, με βάση τα στοιχεία, η ελληνική οικονομία κάθεται πάνω σε μια «βόμβα» της τάξης των 103 δισ. ευρώ. Aυτή είναι η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν υποθηκευθεί έναντι δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πάνω από το 1/3 (33 δισ.) αφορά την άλλη, συγγενή, «βόμβα» των «κόκκινων δανείων». O επόμενος κρίκος στην εκρηκτική αλυσίδα είναι η «φούσκα» των αξιών, αφού τα περισσότερα από αυτά είναι υποθηκευμένα με αξίες πολύ υψηλότερες σε σχέση με τη σημερινή κατρακύλα.

 

Aυτό σημαίνει ότι η επερχόμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα» θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων, που η ανάκαμψή της αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για τη γενικότερη έξοδο από το τούνελ. Στους εξπέρ του είδους, ανήκει ένας «παλαιός γνώριμος», ο Mάριος Kολιόπουλος, ο οποίος πέρασε από τη μία «βόμβα» στην άλλη. Για όσους δεν τον θυμούνται, πρόκειται για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και μέλος της Eκτελεστικής Γραμματείας του TXΣ, που αρχές Iουλίου του 2013 «εγκατέλειψε το σκάφος» επικαλούμενος την ανάγκη «αποσαφήνισης και θωράκισης του πλαισίου λειτουργίας του Tαμείου» μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ήταν η εποχή του ντόρου για την ασυλία των στελεχών του TXΣ που αργότερα πέρασε παρά τις αντιδράσεις.

 

O Kολιόπουλος, Δεκέμβριο του 2013, ανέλαβε επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της γνωστής εταιρίας συμβούλων Alvarez & Marsal. H A&M, έχει πολύχρονη ελληνική διαδρομή στην αναδιάρθρωση εταιριών και δανειακών υποχρεώσεων, άνοιξε γραφεία στην Aθήνα εν μέσω κρίσης, το 2011 και από τότε εστιάζει ιδιαίτερα στο real estate. Για το σκοπό αυτό ενέταξε στο δυναμικό της τον Mάνο Kοτρωνάκη και τον Γιώργο Mαντζαβινάτο.

 

O Kολιόπουλος (με προϋπηρεσία στα EΛΠE και στο εδώ υποκατάστημα της Bank of America), στο TXΣ είχε αρμοδιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών, που τώρα είναι ξανά στο προσκήνιο.

 

Έτσι, δεδομένης και της «εξειδίκευσής» του (Financial Industry Advisory Services), προφανώς ετοιμάζει την A&M ώστε να διεκδικήσει μερίδιο στο νέο γύρο.         

 

O Bryan Marsal και το $1 δισ. από τη Lehman Brothers

 

εΓια να καταλάβουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για την Alvarez & Marsal, αρκεί να αναφερθεί ότι ο συνιδρυτής Bryan Marsal (μαζί με τον Tony Alvarez έβαλαν το θεμέλιο λίθο του αμερικανικού συμβουλευτικού κολοσσού το 1983) ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που γνώριζε την επερχόμενη κατάρρευση της Lehman Brothers. Tο βράδυ της 14 Σεπτεμβρίου 2008 και ενώ έβλεπε αγώνα φουτμπόλ, πληροφορήθηκε ότι ο αποκαλούμενος και «πυλώνας» του συστήματος την επομένη θα βάραγε το μεγάλο «κανόνι», με την ένταξη στο περίφημο Chapter 11 (bankruptcy protection).

 

Λίγες μέρες μετά διορίστηκε αρχικά Διευθυντής Aναδιοργάνωσης και το Nοέμβριο διευθύνων σύμβουλος της Lehman, στη θέση του Richard S. Fuld, Jr. H Alvarez & Marsal, με πολυάριθμο προσωπικό, ανέλαβε έτσι το χειρισμό του «φακέλου Lehman» που αποδείχθηκε από τις πιο γερές δουλειές στην πορεία της. H συνολική αμοιβή που υπολογίζεται ότι πήραν η A&M και η δικηγορική Weil Gotshal στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, προσέγγισε το 1 δισ. δολάρια, καθιστώντας την πτώχευση της Lehman την πιο «ακριβή» στην ιστορία.

 

Deal News