Υπάρχει μία βιασύνη στην προσπάθεια για την προσέλκυση επενδυτών έτσι ώστε να καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά πριν εφαρμοστεί ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τη διάσωση των τραπεζών που προβλέπει ότι το κόστος θα αναλαμβάνουν οι μέτοχοι και οι μεγάλοι καταθέτες.

 

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, η Εθνική, η Πειραιώς, η Alpha και η Eurobank θα χρειαστούν περίπου 14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

Τα stress tests περιελάμβαναν εξέταση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών χρησιμοποιώντας τόσο το βασικό, όσο και το δυσμενές σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αντοχή της σε πιθανές πιστωτικές ζημίες ως το 2017.

Τα τεστ θέλουν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό έχουν πληγεί οι ελληνικές τράπεζες μετά τη φυγή καταθέσεων και τα capital controls.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει όποιες κεφαλαιακές ανάγκες υπάρχουν πέρα από το βασικό σενάριο και θα αποκτήσει πλήρη δικαιώματα ψήφου σε όποιες μετοχές πάρει από τις τράπεζες.

Κατά συνέπεια θα έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών.

«Το ταμείο διάσωσης θα αξιολογεί συστηματικά την διοίκηση των τραπεζών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι γίνεται σωστή χρήση των κεφαλαίων που παρέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δέκα μέρες προθεσμία για να εγκρίνουν τις νέες προσφορές μετοχών.

Οι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν να αποκτήσουν μετοχές σε χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το ταμείο διάσωσης δεν μπορεί να πουλήσει τις μετοχές σε χαμηλότερες τιμές από το κόστος αγοράς τους, ενώ επιτρέπει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παράσχει κεφάλαια σε μικρότερες συνεταιριστικές τράπεζες.
 

Bankingnews

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.