Τέλος στις ευρωπαϊκές «τρικλοποδιές»

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ σε συνέντευξή του εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και προειδοποίησε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν άλλες δόσεις.

Συμπληρώνοντας υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ «δεν είναι πια τρομακτικό»… ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ότι η νομισματική αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την πολιτική κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου προκάλεσε πολύ σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ διέρρευσαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η αναιμική παραγωγική δραστηριότητα «πάγωσε» και τα επενδυτικά σχέδια παραπέμφθηκαν στις καλένδες. Η ΔΗΛΩΣΗ του Φίλιπ Ρέσλερ, λόγω και της βαρύτητας που έχει εξαιτίας του θεσμικού του ρόλου, επαναφέρει την αβεβαιότητα για το νόμισμα της Ελλάδας, που είχε υποχωρήσει αισθητά με το σχηματισμό της συμμαχικής κυβέρνησης.

Μπορεί βέβαια η συγκεκριμένη αποστροφή να αποτέλεσε μέρος μιας απάντησης στην οποία περιγράφονταν ενδεχόμενα ή εκτιμήσεις, αλλά η τακτική των ΜΜΕ να απομονώνουν από τα κείμενα φράσεις που προκαλούν το δημόσιο αισθητήριο είναι γνωστή σε όλους, πολλώ δε μάλλον στους πολιτικούς.

ΑΝ ΟΝΤΩΣ οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν να πετύχει το δεύτερο μνημόνιο στην Ελλάδα, όπως είναι η επίσημη κυβερνητική τους θέση, οφείλουν να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας στις δυνατότητες της Ελλάδας.

Το κλίμα νομισματικής σταθερότητας εξάλλου είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να πραγματοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια, να αναληφθούν νέα και η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία εν τέλει να ανακάμψει.

ΣΥΝΕΠΩΣ, ΟΙ δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ακόμα και για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να σταματήσουν. Μόνο έτσι δεν θα επαναληφθούν εκούσιες ή ακούσιες «τρικλοποδιές» στο μέσο μιας πολύ δύσκολης προσπάθειας που καταβάλλεται στο εσωτερικό.

Express