Τα NPLs δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ στα 106 δισεκ. με προοπτική να ξεπεράσουν τα 112 δισεκ. μέσα στο 2016.
Τα NPLs (προβληματικά δάνεια πάνω από 90 ημέρες) και κόκκινα δάνεια (πάνω από 180 ημέρες και σε οριστική καθυστέρηση) αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα.
Η έκθεση της Blackrock – μια μακροσκελής έκθεση για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών – είναι καταπέλτης καθώς αξιολογεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποτύχει στην διαχείριση των προβληματικών δανείων ενώ όποιες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιήσει είναι βραχυχρόνιας και μικρής κλίμακας.
Η έκθεση της Blackrock που παραδόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει λύσεις και τρόπους αξιοποίησης των NPLs κατά τράπεζα ενώ αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες με βάση τον ρυθμό αξιοποίησης των προβληματικών δανείων τους.
Με βάση πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος τον Φεβρουάριο του 2016 θα πραγματοποιήσει μια πολύ αναλυτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών ενώ θα υπάρχουν και ξεκάθαρες εντολές κατά τράπεζα.
Η διαχείριση των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών θα εποπτεύονται από την ΤτΕ.
Η Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί και το κυριότερο θα επιβάλλει στόχους σε κάθε τράπεζα.
Η έκθεση της Blackrock δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόβλημα των NPLs ύψους 106 δισεκ. δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιφανειακά ούτε με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Blackrock αναφέρει ότι οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες είναι βραχυπρόθεσμου ορίζοντα και δεν αποτελούν στρατηγικές κινήσεις με μακροπρόθεσμη στόχευση.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει ελάχιστες κινήσεις που αν μη τι άλλο δεν ικανοποιεί τις θεσμικές αρχές.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της Blackrock είναι ότι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και οι 4 τράπεζες βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο διαχείρισης των NPLs δηλαδή όλες βρίσκονται κάτω από την βάση.
Η Blackrock προτείνει κατηγοριοποιήσει προβληματικών δανείων και κατά τράπεζα εστιάζεται στις βασικές πηγές αδυναμίας.
Π.χ. διαφορετική αντιμετώπιση έχει η Εθνική στα στεγαστικά με την Πειραιώς και άλλη αντιμετώπιση στα προβληματικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων η Alpha και η Eurobank.
Τι πρωτοβουλίες μπορούν να ληφθούν;
Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι χρειάζεται υπερβολικά πολύ μεγάλη προσπάθεια στην διαχείριση των NPLs των προβληματικών δανείων και η αφετηρία εκκίνησης των τραπεζών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική.
Είναι προφανές λοιπόν γιατί η Blackrock αλλά και η Τρόικα δίνουν τόσο μεγάλη βαρύτητα στα προβληματικά δάνεια γιατί αν δεν επιλυθεί το ζήτημα αυτό…οι τράπεζες πάλι σύντομα θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Bankingnews
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.