Στα 40δις ανέρχεται η χασούρα του ΤΧΣ από την ανακεφαλαιoποίηση των τραπεζών. Πρόκειται για χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, μεταξύ αυτών πάρα πολλοί δανειολήπτες οι οποίοι αγωνίζονται να σώσουν τη κύρια κατοικία τους.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακούγονται δήθεν καθησυχαστικές φωνές, που λένε ότι δεν θα πουληθούν προβληματικά δάνεια ή στεγαστικά των τραπεζών σε destress funds, τη στιγμή που αυτά τα ίδια τα destress funds, τη στιγμή που τα τα διεθνή funds έχουν το πάνω χέρι στις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες έχουν εξαγοράσει.
Με την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, οι τράπεζες σταμάτησαν πλέον να ανήκουν στο κράτος και ανήκουν σε ιδιώτες. Οι Έλληνες δανειολήπτες εξαρτώνται πλέον από τις ορέξεις και τα σχέδια των ιδιωτών ιδιοκτητών των πλειοψηφικών πακέτων των τραπεζών. Κι αν αυτοί οι ιδιώτες των ξκένων funds θελήσουν να πουλήσουν τα δάνεια των τραπεζών τους σε destress funds κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει, ούτε καν η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι οι δανειολήπτες και οι κύριες κατοικίες τους μένουν απροστάτευτοι απέναντι στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των destress funds και των μετόχων τους, που κύριο μέλημά τους, δεν έχουν φυσικά τη προστασία της κατοικίας των δανειοληπτών, αλλά το πώς θα αυξήσουν τα κέρδη τα δικά τους και των μετόχων τους.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν ένα μέγα οικονομικό σκάνδαλο με τεράστια ζημία ύψους 40δις, που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Την ευθύνη βεβαίως φέρουν ολοκληρωτικά η Τρόικα και ο SSM που ακολούθησαν ως βασική στρατηγική τους να μηδενιστεί η αξία των ελληνικών τραπεζών στο χριματιστήριο, για να γίνουν πιο ελκυστικές στους επενδυτές που θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν τα πλειοψηφικά πακέτων των τραπεζών.
Όμως, από αυτή τη διαδικασία προέκυψε η χασούρα των 40δις που επένδυσε το ΤΧΣ για να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες. Τα χρήματα αυτά χάθηκαν και από τους Έλληνες φορολογούμενους, που καλούνται τώρα να τα πληρώσουν, χωρίς καν να έχουν κάποιο κέρδος από αυτό.
Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, στο οποίο θα έπρεπε να στραφεί το ενδιαφέρον της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία όμως εστιάζει μόνο στα 52 εκατ. που χορήγησε η Αγροτική τράπεζα στον επιχειρηματία Μίχα. Παρ’όλα αυτά όμως, η ελληνική δικαιοσύνη εθελοτυφλεί μπροστά σ’αυτό το μέγα οικονομικό σκάνδαλο, τη στιγμή που οι οικονομικοί εισαγγελείς απαγγέλλουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε στελέχη και υπαλλήλους της ΑΤΕ για δάνειο ύψους 52 εκατ ευρώ σε επιχειρηματία.
Ο μόνος που βλέπει θετικά το μεγαλύτερο ξεπούλημα τραπεζών που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας, είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών υπέρ των ξένων επενδυτών. Σε δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής σημείωσε ότι: «Οι επενδυτές εμπιστεύθηκαν και πάλι τη χώρα και το πολιτικό σύστημα έχει ευθύνη να μη χαθεί η ευκαιρία. Σηματοδοτούνται σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της διαχείρισης των προβληματικών δανείων από την ισχυρή παρουσία των επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών». Και κάλεσε τη κυβέρνηση να τελειώσει άμεσα με τις λεπτομέρειες και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση ώστε να βάλει μπροστά τις ιδιωτικοποιήσεις αξιοποιώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. «Οι επενδυτές ποντάρουν στο upside της οικονομίας», δήλωσε.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.