Η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει ήδη το πλαίσιο με το οποίο θα δοθεί άδεια λειτουργίας στη χώρα μας σε εταιρείες – κοράκια που θα έρθουν για να αρπάξουν την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

 

Εκπρόσωποι τέτοιων εταιρειών, γνωστών και ως distress funds, βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα όπως διαβάζουμε, και σε επαφές με στελέχη των ελληνικών τραπεζών, με σκοπό να εντοπίσουν τα επόμενα θύματά τους. Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος βιάζεται να έχει έτοιμη την απαραίτητη Πράξη Διοικητή ως το τέλος του χρόνου, καθώς από 1/1/2016 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος τροποποιημένος νόμος Κατσέλη, που ανοίγει το δρόμο των πλειστηριασμών για χιλιάδες ακίνητα Ελλήνων δανειοληπτών. Αυτό, κυβέρνηση και τραπεζίτες, το αποκαλούν «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος και «λύση για τα κόκκινα δάνεια». Βασικό κριτήριο για να εγκατασταθούν τα κοράκια των distress funds στην Ελλάδα θα είναι η εμπειρία που έχει η εταιρεία, τα εχέγγυα διαφάνειας και η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας στις σχέσεις της με τους δανειολήπτες.

Όπως διαβάζουμε όμως, οι εταιρείες αυτές μπορεί να εποπτεύονται από την ΤτΕ, αλλά η λειτουργία τους δεν θα προβλέπει ελάχιστο εποπτικό κεφάλαιο, όπως συμβαίνει με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και μάλιστα, η αδειοδότηση αυτών των εταιρειών αποτελεί δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές.

Ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι εταιρείες θα μπορέσουν να βάλλουν χέρι στα ακίνητα των δανειοληπτών (κύριες κατοικίες, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις κλπ) είναι να δημιουργήσουν κοινές θυγατρικές εταιρείες με τις τράπεζες. Έτσι θα τους δοθεί η δυνατότητα να διαχειριστούν χαρτοφυλάκια δανείων που δεν εξυπηρετούνται, προτείνοντας λύσεις προς τους δανειολήπτες. Τέτοιες λύσεις είναι η πώληση του ακινήτου ή ακόμη και η ενοικίασή του. Άλλος τρόπος για να μπορέσουν τα κοράκια να αρπάξουν τα ακίνητα των δανειοληπτών, είναι η πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων του επιχειρηματικού τομέα.

Εταιρείς που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα για «ξαλαφρώσουν» τις ελληνικές τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, είναι μεταξύ άλλων, η ισπανική Aktua, που βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη σύσταση κοινής εταιρείας με την Alpha Bank, ενώ συζητήσεις υπάρχουν και για τη συμμετοχή της Eurobank. Επίσης, η ισπανική Sareb, η Altamira Services, αλλά και μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια.

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.