Την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων στα distress funds επιθυμούν οι δανειστές.
Τη στιγμή που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στρέφεται στο πώς θα εξασφαλίσει το γιορτινό τραπέζι, τη στιγμή που η διάθεση του κόσμου γίνεται γιορτινή και αναζητά στις χριστουγεννιάτικες γιορτές τη χαλάρωση και το χαμόγελο που του λείπει όλη την υπόλοιπη χρονιά, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας –κλειδί για τα κόκκινα δάνεια, μια και όλες οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρόκειται να ψηφιστούν μέσα σε αυτό το μήνα.
Από τη πλευρά της η κυβέρνηση διαδίδει ότι σκοπός της είναι να αντισταθεί στη πίεση των δανειστών ώστε να μην απελευθερωθεί η αγορά των κόκκινων δανείων στα distress funds. Όμως μόνο αυτό δεν δείχνουν οι μέχρι τώρα πράξεις της. Η παράδοση στις τράπεζες της ευθύνης έκδοσης του πιστοποιητικού συνεργάσιμου δανειολήπτη στις τράπεζες, η μείωση του ορίου αξίας του ακινήτου από τις 200.000 ευρώ στις 170.000 ευρώ για υπαγωγή στο νέο νόμο Κατσέλη, με τη ταυτόχρονη παρουσία δεκάδων εταιρειών distress funds στη χώρα που ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση και επαφές με τις ελληνικές τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, η αναπροσαρμογή της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων στη χαμηλότερη πλέον εμπορική αξία του, όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα που δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει τα κόκκινα δάνεια στα distress funds και κάθε άλλο παρά προστατεύει τον Έλληνα δανειολήπτη.
Έτσι δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο η κυβέρνηση προσπαθεί πράγματι να αντισταθεί, όπως διατείνεται, στις πιέσεις των δανειστών που ζητούν τη νομοθέτηση της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης κόκκινων στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων σε distress funds. Όλα αυτά θα τα δούμε να ολοκληρώνονται, να αποφασίζονται και να υπογράφονται μέσα στο Δεκέμβριο, με τη κοινή γνώμη να είναι στραμμένη στις γιορτές των Χριστουγέννων. Πρέπει βεβαίως να επισημανθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει επί της αρχής με τους εκπροσώπους των θεσμών, να ανοίξει συνολικά ο καυτός φάκελος της διαχείρισης των κόκκινων και επισφαλών δανείων ύψους 107 δισ. ευρώ, τον οποίο καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ακούμπησε στο παρελθόν και αυτό θα έχει συμβεί στις επόμενες δεκαπέντε μέρες αφού η διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελούν ένα από τα προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου. Κι αυτό γιατί, αυτή τη στιγμή, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (107 δις. ευρώ επί συνόλου 206 δισ. ευρώ δανείων), αποτελεί σε ποσοστό το 55% του ΑΕΠ.
Και το νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο, θα ανοίξει την πόρτα στη δραστηριοποίηση τρίτων στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα ανοίξει δηλαδή τη πόρτα στα distress funds για να μπορούν να αρπάζουν σε χαμηλή τιμή την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους ή που οι τράπεζες θα αποφασίσουν ότι δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για να πάρουν το πιστοποιητικό συνεργάσιμου δανειολήπτη.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.