Τότε για να γλιτώσεις το σπίτι σου από τον πλειστηριασμό θα πρέπει το συνολικό σου εισόδημα να μην ξεπερνά τα 8.180 ευρώ εφόσον πρόκειται για άγαμο και η αντικειμενική αξία του ακινήτου τα 120.000 ευρώ.

Αυτά προβλέπει νομοθετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών η οποία έρχεται να ακολουθήσει τις χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν «κοκκινίσει». 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση ότι αποφάσεις πήρε για τα «κόκκινα δάνεια « των τραπεζών, τις ίδιες πρόκειται να πάρει τώρα και γι’ αυτούς που έχουν οφειλές προς την Εφορία ή τα Ασφαλιστικά ταμεία και οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί.  

Σώζονται από τον πλειστηριασμό α’ κατοικίας μόνο οι πραγματικοί αδύναμοι καθώς ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας για νοικοκυριά με συνολικό εισόδημα έως 8.180 ευρώ για τον άγαμο και ώς 24.000 ευρώ για οικογένεια με έως τρία παιδιά και με συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους ώς 120.000 ευρώ και έως 220.000 ευρώ αντίστοιχα.

Για τις οικογένειες με υψηλότερα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης αξίας προϋπόθεση για την προστασία της α’ κατοικίας είναι να ρυθμίσουν την τμηματική καταβολή της οφειλής τους.

Ενδεχομένως το υπουργείο Οικονομικών να επιδιώξει κάποια καλύτερη συμφωνία με τους δανειστές για όσους κινδυνεύουν από τις φορολογικές αρχές. 

Σενάριο που για την ώρα δείχνει ευφάνταστο, αν κανείς σκεφτεί ότι η κυβέρνηση πάλεψε πολύ μέχρι να καταφέρει να κλειδώσει αυτά τα όρια.

Ούτως ή άλλως, η εντολή Αλεξιάδη είναι οι πλειστηριασμοί να ξεκινήσουν από τα σπίτια αυτών που φιγουράρουν στις λίστες της φοροδιαφυγής που διερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Νοεμβρίου 2015 έχουν τεθεί ξανά σε ισχύ τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δημόσιο τα οποία είχαν παγώσει ταυτόχρονα με την επιβολή των capital controls στις τράπεζες.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε ήδη την ενεργοποίηση των μέτρων αυτών, τα οποία περιλαμβάνουν κατασχέσεις, πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συγκεκριμένη διαδικασία. 

Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν δηλώνοντας μέσω του Taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο Τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. 

Σε περίπτωση που υφίσταται μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος.

Αναλυτικά τα κριτήρια για την προστασία της α΄ κατοικίας  από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο είναι:

1.   Το ακίνητο που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό να αποτελεί την κύρια κατοικία του οφειλέτη

2. Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημά του να υπολείπεται ή να είναι ίσο με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του 2014, οι μηνιαίες εύλογες δαπάνες διαβίωσης ανέρχονται μηνιαίως σε 682 ευρώ για τον άγαμο, σε 1.160 ευρώ για έγγαμο, σε 1.440 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί και σε 1.720 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, ενώ φτάνουν σε 2.280 τον μήνα για ζευγάρι με τέσσερα παιδιά. 

Με άλλα λόγια το εισόδημα πρέπει να είναι:

 –  Για τον άγαμο:  έως 8.180 ευρώ

–  Για ένα ζευγάρι: έως 13.917 ευρώ

–  Για μία οικογένεια με ένα παιδί : 17.278 ευρώ 

 – Για μια οικογένεια με δύο παιδιά : 20.639  ευρώ 

– Για μια οικογένεια με τρία παιδιά: 24.000 ευρώ

3.      Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, ή τις 160.000 για ζευγάρι, τις 180.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, τις 200.000 με δύο παιδιά ή τις 220.000 ευρώ για τρία ή περισσότερα παιδιά.

Μ. Χριστοδούλου από Βankingnews

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.