Οταν αυξάνονται φόροι και εισφορές, δεν υπάρχουν «αναγκαία κακά».

Είναι αλήθεια ανεξήγητη η απόφαση των εργοδοτικών οργανώσεων να συναινέσουν στη σχεδιαζόμενη αύξηση των εισφορών.

 

Σε μία οικονομία κατά την οποία το επιχειρείν βάλλεται και χιλιάδες μικρομεσαίες μονάδες έχουν μεταναστεύσει στη γειτονική Βουλγαρία προκειμένου να αποφύγουν τις διαρκείς αυξήσεις των επιβαρύνσεων, οι εργοδότες συζητούν μία «μικρή και προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%-1% εφόσον υπάρξει σταθερό φορολογικό πλαίσιο».

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αιτιολόγησαν την απόφασή τους λέγοντας ότι προτιμότερη είναι η αύξηση των εισφορών από τη μείωση των συντάξεων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έτσι θα αποφευχθεί η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, άλλοι σκέπτονται ότι απλώς θα μεγαλώσει ο λογαριασμός των οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Το δυσάρεστο είναι ότι και οι συντάξεις θα μειωθούν και οι εισφορές θα αυξηθούν και το φορολογικό πλαίσιο δεν θα μείνει σταθερό. Αλλωστε το νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου εκτός από τις εργοδοτικές εισφορές αυξάνει κατά 0,5% τις κρατήσεις των εργαζομένων που θα υποστούν μία ακόμη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Χθες χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για τον κόσμο των επιχειρήσεων να βγει μπροστά με βασικό αίτημα τη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού μοντέλου, που δεν θα στηρίζεται στη διόγκωση του κράτους αλλά στη μείωση των επιβαρύνσεων. Οταν αυξάνονται φόροι και εισφορές, δεν υπάρχουν «αναγκαία κακά».

 

Ας θυμηθούν ορισμένοι τι είχε πει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης όταν επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί: «Το ζήτημα δεν είναι εάν ο φόρος είναι 1 λεπτό ή μισό ευρώ ανά μπουκάλι, αλλά ότι θεσπίζεται σε ένα προϊόν που δεν είχε επιβάρυνση».

 

Και ο ΕΝΦΙΑ ως προσωρινό μέτρο επιβλήθηκε και θα τον πληρώνουμε μία ζωή.

 

Οταν ο κ. Τσίπρας τους παρουσίασε την πρόταση για την αύξηση των εισφορών, θα έπρεπε να του απαντούσαν με ένα σημείωμα για τους φόρους και τις ασφαλιστικές κρατήσεις των γειτονικών κρατών για να διαπιστώσει τη χαώδη διαφορά που προκαλεί τη μετανάστευση των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα λειτουργήσει σε βάρος συνολικά της οικονομίας ενώ δεν θα προσθέσει πόρους στο ασφαλιστικό σύστημα λόγω της μείωσης της απασχόλησης και της εισφοροδιαφυγής. 

Υστερα από λίγους μήνες οι εργοδότες θα ζητούν αναπτυξιακά μέτρα και μειώσεις φόρων, η κυβέρνηση θα απαντά με αυξήσεις επιβαρύνσεων. 

 

e-typos