Μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ζητά η Αθήνα ενόψει του Eurogroup και της έλευσης των ελεγκτών.
Μήνυμα στην Αθήνα ότι αφενός θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου θα πρέπει να ξεχάσει την όποια ρητορική για αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο κ. Λιού προχώρησε σε μια σημαντική παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ ο κ. Λιου ανέφερε πως είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους της.
Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η διεθνής κοινότητα να τηρήσει τη δέσμευσή της και να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία μέσω της ελάφρυνσης του, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε ο Τζακ Λιου και σημείωσε το σημαντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Τι θα ζητήσει από τον Σόιμπλε ο Τσακαλώτος
Μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών, για να μην προκληθεί κοινωνική και πολιτική αστάθεια στη χώρα, θα ζητήσει σήμερα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαν Σόιμπλε, ενόψει του αυριανού Eurogroup αλλά και της έλευσης του «κουαρτέτου» στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση, που θα αποτελέσουν το έναυσμα του νέου γύρου συνομιλιών για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και, εν συνεχεία, την συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Με την συνάντηση με τον Βόγλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο σήμερα και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες βράδυ στο Άμστερνταμ (δηλαδή με τους… «ορκισμένους εχθρούς» του προκατόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη) κλείνει η περιοδεία Τσακαλώτου ανά την Ευρώπη, στην οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να πείσει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε από το καλοκαίρι και μετά, ότι έχουν γίνει ήδη πολλά πλευράς της κυβέρνησης, αλλά και πως όλα είναι πλέον εύθραυστα.
Κυρίως θέλησε να πείσει πως έχει επέλθει μεταρρυθμιστική κόπωση και δεν υπάρχει άμεσα στον ορίζοντα άλλη αξιόπιστη πολιτική λύση που να εγγυάται την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας. Επιχειρεί δηλαδή να επιτύχει αυτό που δεν πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά και ο κύριος Γκίκας Χαρδούβελης στα τέλη του 2014, όταν όμως ήδη η χώρα έμπαινε στην δίνη των πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες και εξελίχθηκε σε καλό κλίμα και διάθεση να βρεθούν λύσεις. Λέγεται μάλιστα πως ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε στον κύριο Τσακαλώτο πως όταν ανέφερε πως θα χρειαστούν “μήνες” για την πρώτη αξιολόγηση (προκαλώντας μάλιστα την “έκρηξη” του Μεγάρου Μαξίμου), εννοούσε και για τις αποφάσεις για το χρέος μαζί.
Το τι τελικά κατάφερε με τις επαφές που είχε την τελευταία εβδομαδα ο κ.Τσακαλώτος, θα φανεί την Πέμπτη στο Eurogroup όπου πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η Ελλάδα και το Ασφαλιστικό. Ήδη ο εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ, κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα έχει στείλει στοιχεία για την ποσοστική απόδοση που θα έχουν τα μέτρα για το ασφαλιστικό.
Το πρόβλημα είναι όμως η αξιοπιστία της κυβέρνησης και όχι του υπουργού προσωπικά. Και αυτό το τονίζουν πηγές των θεσμών, που διαβλέπουν πως τα μέτρα αυτά που προτείνει η ελληνική πλευρά, ενδεχομένως να αλλάξουν και σήμερα ακόμη, στις ζυμώσεις που θα γίνουν στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό.
Όπως και να ’χει, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει στο 100% τις απαιτήσεις των δανειστών για άμεσα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ εφέτος για το ασφαλιστικό.
Από πλευράς τους, όπως έλεγαν πηγές των θεσμών, οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιμείνουν και στο Eurogroup της Πέμπτης προκειμένου η καταβολή των υπολοίπων 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προς τη χώρα μας, να γίνεται σε δόσεις με βάση επιμέρους προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει ή, ακόμα χειρότερα, να δοθούν μόνον όποτε και εάν η ελληνική πλευρά «ξεμείνει» από ρευστό.
Κωστής Πλάντζος, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.