Σκανδαλώδεις εξελίξεις για τους δανειολήπτες που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους ως 31-12-2015 για να υπαχθούν στον «παλιό» νόμο Κατσέλη. Τώρα τα Ειρηνοδικεία τους καλούν να πληρώσουν παράβολο δικηγόρου, που κυμαίνεται από 50 ως 80 ευρώ, ανάλογα με τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, παρά το ότι, σύμφωνα με τον νόμο, δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο.
«Το πρόβλημα προκύπτει από το μηχανογραφικό σύστημα των Ειρηνοδικείων», δήλωσε ο δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Β.Ελλάδος, Γιάννης Παπαϊωάννου στο rado1d.gr και στην εκπομπή «Οι Απέναντι» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη.
Όπως είπε, οι δανειολήπτες που πήγαιναν μόνοι τους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για την υπαγωγή τους στον «παλιό» νόμο Κατσέλη, δεν ήταν υποχρεωμένοι, βάσει του νόμου, να πληρώσουν κάποιο παράβολο. Από το νέο χρόνο όμως αυτό άλλαξε. Το πρόβλημα προκύπτει επειδή ήταν μεγάλος ο αριθμός των αιτήσεων και οι υπάλληλοι στις γραμματείες των Ειρηνοδικείων δεν πρόλαβαν μέχρι τις 31-12-2015 να περάσουν στο σύστημα όλες τις αιτήσεις. Όταν όμως επανήλθαν στις υπηρεσίες τους μετά τις γιορτές και ξεκίνησαν να περνούν τις αιτήσεις στο σύστημα, οι αιτήσεις μπαίνουν με την τρέχουσα ημερομηνία και πλέον απαιτείται η καταβολή του παράβολου. «Αν δεν καταβάλουν το παράβολο, δεν θα προχωρήσει η αίτησή τους» δήλωσε ο Γ.Παπαϊωάννου.
Το πρόβλημα προκύπτει από το ότι από 1-1-2016 μπήκε σε εφαρμογή ο νέος Δικονομικός Κώδικας των δικηγόρων, που απαιτεί τη πληρωμή του παράβολου.
Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, το πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 100 δανειολήπτες που κατέθεσαν μόνοι τους τα δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στον «παλιό» νόμο Κατσέλη. Και δυστυχώς, όλοι όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να προσέλθουν στα Ειρηνοδικεία και να πληρώσουν το παράβολο, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση λύση στο πρόβλημα. Αν και θα έπρεπε το υπουργείο Δικαιοσύνης να παρέμβει και να δώσει άμεση λύση.
Πρόκειται για μια δυσμενέστατη εξέλιξη και έναν αιφνιδιασμό των δανειοληπτών που συνέρρεαν στα Ειρηνοδικεία και περίμεναν επί ώρες σε τεράστιες ουρές για να προλάβουν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και να σώσουν τη κύρια κατοικία τους και την ακίνητη περιουσία τους από τους πλειστηριασμούς, τις τράπεζες και τα distress funds. Από τη στιγμή όμως που οι δανειολήπτες ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους και μάλιστα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, ήταν όχι μόνο άδικο, αλλά και σκανδαλώδες, μόνο και μόνο λόγω του μηχανογραφικού συστήματος των Ειρηνοδικείων, να τους βάζουν σε νέες περιπέτειες, αγωνία και άγχος, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται γι αυτά τα παράδοξα, αστεία κι επικίνδυνα γραφειοκρατικά προβλήματα.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.