Προβληματισμός επικρατεί για το τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς υπάρχουν από τη μια πλευρά οι δανειστές, από την άλλη τα distress funds, επίσης οι τράπεζες, αλλά και η κυβέρνηση που θέλει τριετές «πάγωμα» της πώλησης «κόκκινων» δανείων που αφορούν στη κύρια κατοικία.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα προκύψει είναι να μην βρεθεί ξαφνικά στην αγορά μεγάλος αριθμός κατοικιών, κυρίως δυάρια και τριάρια διαμερίσματα, με αποτέλεσμα η τιμή τους να είναι πολύ μικρότερη από τα ποσά που θέλουν να αντλήσουν οι τράπεζες.

 

Αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής και ως τις 15 Φεβρουαρίου είναι ότι εξαιρούνται από τις αγοραπωλησίες και τις αναθέσεις διαχείρισης οι ακόλουθες κατηγορίες «κόκκινων» δανείων οι μη εξυπηρετούμενες καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις, οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, τα δάνεια και οι πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις (με αριθμό εργαζομένων έως 50 άτομα και κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ), τα δάνεια προς μεσαίες εταιρείες (με απασχολούμενους που δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα και κύκλο εργασιών χαμηλότερο από 50 εκατ. ευρώ) καθώς και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 

Ωστόσο, στον νόμο που ψηφίστηκε οριζόταν πως στο μεταξύ η κυβέρνηση θα καθόριζε με νόμο το εφαρμοστικό πλαίσιο μεταβίβασης των προαναφερόμενων πέντε κατηγοριών.

 

Οι δανειστές πιέζουν για άμεση μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων κύρια κατοικίας στ distress funds για να πάρει ανάσα το τραπεζικό σύστημα και ν’αρχίσει να στηρίζει τη πραγματική οικονομία. Σκοπός όμως είναι οι τράπεζες να μη χάσουν τα λεφτά που δάνεισαν, οι ιδιώτες να μη χάσουν τα σπίτια τους και οι επιχειρηματίες να μη χάσουν τις επιχειρήσεις τους.

 

Αν οι τράπεζες πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια θα εισπράξουν το 15% της αξίας τους, οπότε δεν σώζονται. Τα distress funds από τη πλευρά τους δεν θέλουν να εμπλακούν σε χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες. Οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται ούτε να αρπάξουν τις επιχειρήσεις που χρωστάνε. Πιο πιθανό είναι να πουλήσουν «κόκκινα» δάνεια και επιχειρήσεις που αφορούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις από τις οποίες θα έχουν κάποιο άμεσο κέρδος.

 

Υπάρχουν βέβαια και τα ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα μεγάλα χρωστούν πολλά χρήματα στα τράπεζες. Αλλά ακόμα κι αν οι τράπεζες θελήσουν να τα πουλήσουν, δεν μπορούν να το κάνουν γιατί δεν έχουν τη κυριότητα. Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων προσπαθούν να τα πουλήσουν με αδήλωτα χρήματα για να μην αναγκαστούν να πληρώσουν τράπεζες, Εφορία και το ΙΚΑ. Αλλά οι δυτικές εταιρείες των distress funds δεν μπαίνουν σε τέτοια παιχνίδια.

 

Αυτό που προκύπτει είναι ότι χρειάζεται μια μαγική λύση, αλλά τέτοιες λύσεις δεν υπάρχουν. Το πιο πιθανό είναι οι τράπεζες να συνεχίσουν να καλούν τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να φτάσουν σε σημείο να προσφέρουν και ακόμη πιο συμφέρουσες λύσεις στους δανειολήπτες.

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.