Μόνο απογοήτευση προκαλούν τα νέα για τις εξελίξεις σε άλλες χώρες οι οποίες, η μία μετά την άλλη, βγαίνουν από τα μνημόνια ή βελτιώνουν την οικονομία τους, ενώ η Ελλάδα παραμένει στάσιμη.

 

Μετά από την είδηση ότι η Κύπρος βγαίνει το ερχόμενο Μάρτιο από το μνημόνιο, μια νέα είδηση, αυτή τη φορά από την Ιταλία, έρχεται να μας προκαλέσει απογοήτευση και προβληματισμό για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της. Η είδηση ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τα κόκκινα δάνεια.

Όπως διαβάζουμε, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα μη εισπράξιμα ποσά που οι τράπεζες έχουν δανείσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα. Η ιταλική κυβέρνηση κατάφερε τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών της χώρας να σταματήσουν να ανήκουν στους τραπεζικούς οργανισμούς και να μετατραπούν σε ομολογιακούς τίτλους. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αυτό είναι ένα πρώτο, σημαντικότατο βήμα για την Ιταλία και πως «οι διάφορες λεπτομέρειες θα καθοριστούν τις επόμενες ώρες, από την στιγμή που πρόκειται για μηχανισμό πιο πολυσύνθετο από μια απλή κρατική εγγύηση». Από τη μεριά της, η αρμόδια επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για κρατική βοήθεια», υπογραμμίζοντας ότι «μαζί και με άλλες μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ιταλία, η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία». Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε επίσης γνωστό ότι δεν θα πρόκειται για μια και μόνο «κακή τράπεζα», αλλά για χωριστές οντότητες που θα τύχουν καθεμιά διαφορετικής διαχείρισης.

Και φυσικά, εδώ στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αναρωτιέται κανείς, τι κάνει ή τι δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μην αναρωτιέται κανείς γιατί οι Ιταλοί καταφέρνουν να ομολογοποιήσουν τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ στην Ελλάδα η ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών που είναι συνδεδεμένη με «κόκκινα» δάνεια ή η κύριες κατοικίες τους απειλούνται με πλειστηριασμούς, με πώλησή τους στα distress funds, αλλά και με τον κίνδυνο, όχι μόνο να γίνουν ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια, αλλά και να τους πετάξουν από τα σπίτια τους, συνεχίζοντας όμως να βαρύνονται με το υπόλοιπο ποσό που δανείστηκαν, τόσο οι ίδιοι όσοι και οι κληρονόμοι τους.

Στην Ελλάδα αναρωτιόμαστε γιατί ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις στις άλλες χώρες και γιατί πηγαινοέρχεται άπραγος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις διάφορα όργανά της. Και φυσικά, το μόνο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ, ούτε υπήρχε, αλλά ούτε θα υπάρξει ποτέ η πολιτική βούληση για να τελειώνει και η δική μας χώρα από το βραχνά των κόκκινων δανείων.

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.