Χωρισμένη στα δύο είναι η Ελληνική κοινωνία με το ποσοσστό των Ευρωσκεπτικιστών να αγγίζει το 46,2%, ενώ καταγράφεται και κλιμάκωση της απογοήτευσης των Ελλήνων από τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια στιγμή μόλις το 28,1% των πολιτών δηλώνει πως η Ελλάδα έχει βγει κερδισμένη, με το 25,1% να δηλώνει πως η χώρα δεν βγήκε ούτε κερδισμένη ούτε ζημιωμένη.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την πρώτη Πανελλήνια δημοσκόπηση του νέου ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις με θέμα “Τι πιστεύουν οι Έλληνες”. Από τις απαντήσεις των πολιτών αναδεικνύονται αξιοσημείωτες αντινομίες και τεκμηριώνονται σημαντικές τάσεις που είτε δεν διακρίνονται εύκολα όταν παρακολουθεί κάποιος επιφανειακά τις εκφάνσεις της λειτουργίας της κοινωνίας, είτε δεν έχουν αποτυπωθεί αξιόπιστα με στοιχεία ως τώρα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής τύπου όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση του νέου ερευνητικού οργανισμού υπό την επωνυμία διαΝΕΟσις, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και ιδρυτής της διαΝΕΟσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως, “ύστερα από 35 χρόνια οργανικής ένταξης στον ευρωπαϊκό θεσμικό και οικονομικό μηχανισμό, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται σήμερα ουσιαστικά διχοτομημένη σε ευρωπαϊστές και ευρωσκεπτικιστές”. Πρόσθεσε δε πως αυτή η διχοτόμηση “προοπτικά, όσο η Ελλάδα παραμένει σε δομική κρίση, μπορεί να εξελιχθεί σε νέο διχασμό”.
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για Ευρώπη, κρίση, μετανάστευση, θεσμούς
Σύμφωνα με την έρευνα:
• Το 46,2% των πολιτών πιστεύουν πως η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης.
• Το 88,6% βλέπει θετικά τη συναίνεση, το 84,4% την αναταγωνιστικότητα, το 62,7% τις αγορές, το 60,6% τον Σοσιαλισμό, το 56,3% τις αποκρατικοποιήσεις.
• Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι υψηλό ποσοστό των ανέργων και των πολιτών που έχουν χαμηλό εισόδημα επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ειδικότερα, ενώ υπέρ του Grexit τάσσεται το 23% των Ελλήνων, στις τάξεις των ανέργων και των ατόμων με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 500 ευρώ, το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 35%.
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.