Ο λόγος για τις κοινώς λεγόμενες «κακές» τράπεζες, ή «bad banks» προς το ευρωπαϊκότερον, που οι καλές μας κυβερνήσεις άφησαν να κλείσουν, χωρίς προηγουμένως να προβούν σε κανέναν έλεγχο για τον τρόπο λειτουργίας τους, και κατά συνέπεια να παγιδέψουν χιλιάδες δανειοληπτών.

 

Πρόκειται για το «κακό» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Proton Bank, της Probank, της First Business Bank, της Πανελλήνιας Τράπεζας, καθώς και των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Εύβοιας, Λαμίας και Λέσβου – Λήμνου. Στον κατάλογο αυτό προστίθεται πλέον και η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, της οποίας οι καταθέσεις θα μεταβιβαστούν στην Εθνική Τράπεζα.

Και σε ποιον άλλον θα έδιναν την εξυγίανση των κόκκινων δανείων των κακών τραπεζών, παρά σε ξένα και εγχώρια funds, εταιρείες που ειδικεύονται στο να μπαίνουν όπου υπάρχει εύκολο κέρδος και να αρπάζουν οτιδήποτε στο οποίο μπορούν να απλώσουν το χέρι τους. Έτσι λοιπόν, Στον τομέα της ενεργητικής διαχείρισης των δανείων που έχουν τεθεί σε εκκαθάριση εδώ και χρόνια και που θεωρούνται «νεκρά» εισέρχονται εξειδικευμένα, διεθνή ή εγχώρια, funds. Πρώτο βήμα είναι η ενοποίηση των επιμέρους εκκαθαρίσεων των προβληματικών τραπεζών που τέθηκαν σε καθεστώς εξυγίανσης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα το περασμένο Σαββατοκύριακο μέσω κάποιων δημοσιευμάτων, όπως γίνεται πάντα, τα οποία έκαναν λόγο για μεταφορά σε διεθνή κοινοπραξία του χαρτοφυλακίου των τραπεζών που έχουν τεθεί μέχρι σήμερα σε εκκαθάριση, με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση των προβληματικών δανείων.

 

Η κοινοπραξία που θα αναλάβει την ενιαία εκκαθάριση αποτελείται από τρεις διεθνείς εταιρείες με εμπειρία σε θέματα εξυγίανσης και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Φεβρουαρίου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά τις ίδιες πηγές, το μοντέλο της ενιαίας εκκαθάρισης προωθείται και για τον ασφαλιστικό κλάδο. Δηλαδή για τα ασφαλιστικά ταμεία, που αφού τα ανάγκασαν να ρίξουν τα λεφτά τους στο χρηματιστήριο και αφού κούρεψαν τα αποθεματικά τους, έμειναν με ελάχιστα χρήματα και κινδυνεύουν να μην μπορούν πλέον να δώσουν συντάξεις στους δικαιούχους τους.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να αναδειχθεί ο πλειοδότης μεταξύ τριών ξένων οίκων, οι οποίοι έχουν υποβάλει ενδιαφέρον για την ενοποίηση των επιμέρους «bad banks» της ΤτΕ, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει πολύ πιο επιθετική η διαχείριση του προβληματικού ενεργητικού τους. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αφορά όχι τη νομική, αλλά τη λειτουργική ενοποίηση των επιμέρους εκκαθαρίσεων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την επαγγελματική διαχείρισή τους. Κατόπιν αυτού, άμεσα υπό ενιαία «ομπρέλα» διαχείρισης θα βρεθούν οι εκκαθαρίσεις 12 τραπεζών, με συνολικό ενεργητικό 9,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτά τα προβληματικά δάνεια μέχρι στιγμής έχουν ανακτηθεί 700 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε τουλάχιστον να τριπλασιαστεί με μία επαγγελματική διαχείριση.

Με μια πρώτη ανάγνωση, αυτό θα μπορούσε να ακούγεται ίσως και λογικό και εφικτό. Πώς όμως θα γίνει; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Κι αυτό επειδή υπάρχουν προς το παρόν πολλά νομικά κολλήματα. Πώς θα μπορούσε δηλαδή να εισπράξουν αυτά τα funds χρήματα από κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας, τα οποία έχουν οδηγηθεί στον πλειστηριασμό; Με ποιο τρόπο θα έχουν κέρδος τα ξένα funds από ένα σπίτι που πλέον δεν ανήκει καν στον δανειολήπτη – ιδιοκτήτη του, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει διαδικασία πλειστηριασμού; Και ποιος θα προηγηθεί τελικά κατά την αποπληρωμή του δανείου; Η υπό εκκαθάριση τράπεζα ή η κοινοπραξία που θα αναλάβει τη νέα εκκαθάριση;

Όπως διαβάζουμε, είχαν προηγηθεί ρυθμίσεις και ειδικές διευθετήσεις ώστε οι εκκαθαρίσεις να εισπράξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και να ρευστοποιήσουν ακίνητα και άλλες συμμετοχές που περιλαμβάνονταν στα υπό εκκαθάριση στοιχεία ενεργητικού. Τις σχετικές εισπράξεις τις καταβάλλουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή στην ουσία οι εισπράξεις αυτές αποτελούν έσοδο για το Δημόσιο.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΤΧΣ είχε διαθέσει συνολικά κεφάλαια 14 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση. Ωστόσο, το χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών που διαχειρίζονται οι εκκαθαριστές είναι σημαντικά χαμηλότερο των 14 δισ. ευρώ, καθώς σημαντικό μέρος του χρηματοδοτικού κενού (ειδικά στην Αγροτική και το Τ.Τ.) αφορούσε ζημίες από το PSI. Οπότε μιλάμε για ακόμη μία πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων, η οποία τελικά ευνόησε τους λεγόμενους ξένους επενδυτές, αυτούς που πάλι θα ευνοηθούν από την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων των κακών ελληνικών τραπεζών.

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.