Λίγα μόλις 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών εξελίσσονται σε μάχη χαρακωμάτων.

 

Τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που άφησαν πίσω τους οι επικεφαλής των θεσμών κατά την αναχώρηση τους από την Αθήνα, σε συνδυασμό με την «ανοιχτή πληγή» για την Ευρώπη του μεταναστευτικού, δημιουργούν για την Αθήνα ένα εκρηκτικό μείγμα, για το οποίο καλείται να βρει λύσεις εδώ και τώρα.

 

Στην οικονομία τα μέτωπα που καλείται η κυβέρνηση να αντεπεξέλθει είναι πολλά και δύσκολα, με δεδομένο μάλιστα ότι ο χρόνος δεν κυλά υπέρ της, εξαιτίας και της αρνητικής εμπειρίας κατά την περυσινή διαπραγμάτευση.

 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά δεν θέλει να δει την κλεψύδρα να αδειάζει, εκτιμώντας ωστόσο, ότι το ίδιο δεν θέλουν ούτε οι θεσμοί. «Το μεταναστευτικό είναι νούμερο ένα πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη και κανείς δεν θα ήθελε σε αυτό να προστεθεί και μια νέα κρίση στην οικονομία εξαιτίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας στην HuffPost Greece.

 

Ως εκ τούτου στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν (ή επιθυμούν) ότι η επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα δεν θα καθυστερήσει. Παράγοντες που μετέχουν στη διαπραγμάτευση επιχειρώντας να εξηγήσουν την αμετακίνητη στάση των θεσμών σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, σημειώνουν ότι αντίθετα με το κλίμα που δημιουργείται σε επίπεδο επικοινωνίας, οι δύο πλευρές έχουν βρει κοινούς κώδικες και αυτό θα βοηθήσει προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

 

Σε αυτό το κλίμα και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος εμφανίστηκε περισσότερος αισιόδοξος τώρα, από ό,τι όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση, αλλά όπως είπε, «συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική των δύο αυτών μεγάλων μεταρρυθμίσεων».

 

Το κρίσιμο Eurogroup

 

Ασφαλιστικό και φορολογικά θα είναι άλλωστε και τα δυο σημαντικότερα θέματα που θα εξετάσουν την Πέμπτη στη σύνοδο τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

 

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα θα αποτελέσει ένα από τα θέματα του επερχόμενου Eurogroup, ενώ θα εξεταστούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την να υπάρξει πρόοδος στην πρώτη αξιολόγηση.

 

Ασφαλιστικό και φορολογικά είναι τα δυο κρίσιμα θέματα, όπως προκύπτει από το έγγραφο και για αυτά τα δυο απαιτείται μεγαλύτερη «σαφήνεια». Όπως επισημαίνεται οι θεσμοί είναι σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτών των μέτρων.

 

Όπως αναφέρεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για να πάρει η χώρα μια επιπλέον δόση από το πρόγραμμα. Ωστόσο, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης παραμένει άγνωστη, από τη στιγμή μάλιστα που ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

 

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη καθώς όπως είπε στο πρακτορείο ΜΝΙ υψηλόβαθμος αξιωματούχος «Υπάρχει ακόμα μεγάλο κενό ανάμεσα στο τι ζητάμε και στο τι έχει υποβάλλει ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα δεν έχουμε προσδιορίσει το δημοσιονομικό κενό για το έτους, που είναι κρίσιμο συστατικό της αξιολόγησης», σημείωσε.

 

Αλέξανδρος Κλώσσας, Huffpost Greece

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.