Μεγάλες ελληνικές δικηγορικές εταιρείες φέρεται να έχουν ανοίξει τα φτερά τους  και να  συνεργάζονται με κολοσσούς του εξωτερικού  για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.   Μάλιστα με διάφορους τρόπους αλιεύουν τους πελάτες τους διεκδικώντας μαζί τους συνεργασία προκειμένου  να αποπληρωθεί το δάνειο ή τα δάνεια τους.

 

Με τον εκφοβισμό που υφίστανται οι δανειολήπτες, οι οποίοι ζουν σ ένα ανασφαλές περιβάλλον, εγκλωβίζονται σε έναν κυκεώνα πληροφοριών και διλλημάτων με αποτέλεσμα στο τέλος να  προχωρούν σε γρήγορες κινήσεις και σε συμφωνίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αποβαίνουν μοιραίες για τις περιουσίες τους.

 

Οι δικηγορικές εταιρείες απ την πλευρά τους ,με αργά και σταθερά βήματα προχωρούν στην συνεργασία με όσο το δυνατόν  περισσότερους «κόκκινους» δανειολήπτες  με τους οποίους προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία για την αποπληρωμή του δανείου τους.

 

Από αυτές  τις συμφωνίες όμως οι δικηγορικές εταιρείες φαίνεται να κερδίζουν πολλά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαιτήσεις κατά μέσο όρο  ξεκινούν από 15%  και φτάνουν στο  25% ανάλογα με  το  ύψος του δανείου το χρόνο που πέρασε  απ τη στιγμή που μπήκε στις εκκρεμείς οφειλές  κλπ. κάνοντας απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς καταλαβαίνει κανείς ότι  τα δάνεια αποδεικνύονται θησαυρός για τους διαχειριστές τους. Οι ξένες εταιρείες που θα έρθουν στην Ελλάδα για να αγοράσουν τα δάνεια  φαίνεται να έχουν εντοπίσει τέτοιες δικηγορικές εταιρίες και να έχουν ήδη αποκτήσει επαφή μαζί τους για συνεργασία. Το δόλωμα είναι πάντα ο δανειολήπτης στις πλάτες του οποίου  θησαυρίζουν τρίτοι.

 

Τα προβληματικά δάνεια που φθάνουν τα 100 δισεκ. ευρώ σε σύνολο 204 δισεκ. δανείων δομούνται ως εξής 

NPLs (non performing loan) καταναλωτικά περίπου 16 δισ. 
NPLs (non performing loan) επιχειρηματικά πάσης φύσεως περίπου 44 δις. 
NPLs (non performing loan) στεγαστικά περίπου 25-26 δισ. 

 

Αν για παράδειγμα υποθέσουμε ότι μια εταιρεία θα διαχειριστεί ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 2.000 ευρώ θα λάβει αμοιβή 300 ευρώ, χρήματα τα οποία δεν θα αφορούν στα έξοδα φακέλου, στα δικαστικά έξοδα και σε ότι άλλο προκύψει. Ίσως ο καταναλωτής-οφειλέτης να κληθεί να δώσει χρήματα ίσα με την αξία του μισού δανείου του.

 

Αν εξετάσουμε το γεγονός ότι ο καταναλωτής πρέπει να γίνει συνεργάσιμος δανειολήπτης τότε θα αναγκαστεί να προχωρήσει με τους κανόνες που ορίζουν οι τράπεζες και προστατεύουν οι δικηγορικές εταιρείες που τις εκπροσωπούν. 

 

Οικονομικοί  κύκλοι  διαβλέπουν αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε δικηγορικές εταιρίες τράπεζες και ξένα funds  μάλιστα γίνετε λόγος  ότι θα δημιουργηθούν και κοινές εταιρείες ξένων funds με τις τράπεζες για τη διαχείριση των δανείων, αφενός για να δίνονται πιο εύκολα οι άδειες από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφετέρου για να επωφεληθούν οι τελευταίες από τις υπεραξίες και τη σταδιακή εξομάλυνση της αγοράς και υπερπλουτισμό των ξένων εταιρειών. Όλα θα αρχίσουν να διαφαίνονται μέχρι το τέλος του 3ου τριμήνου του 2016 δηλαδή σε λίγες ημέρες.

 

danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.