Επενδυτές από όλον τον κόσμο και κυρίως από την κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία αναζητούν ακίνητα και γη στην Ελλάδα ακολουθώντας τη νέα παγκόσμια τάση επενδύσεων κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Ότι αποκτήθηκε χάνεται σε λίγο χρόνο, μέσω της υφαρπαγής της γης, και της μικροϊδιοκτησίας.
Mνημόνια και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μας έχουν επιβληθεί κρατούν ψηλά στην επικαιρότητα το ξεπούλημα της δημόσιας γης και των ακινήτων, ως λύση στο δημόσιο χρέος. Ωστόσο οι τιμές πλέον έχουν πέσει και τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. μετά τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους δρόμους, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου εμφανίζουν πολύ χαμηλές αποτιμήσεις.
Η αποκαλούμενη τιτλοποίηση περίπου 1.000 ακινήτων που επιδίωξε το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την άντληση εσόδων 400 έως 500 εκατ. ευρώ δεν ολοκληρώθηκε. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, ότι ένα οικόπεδο στη μέση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού της Αθήνας, σήμερα δεν έχει καμία αξία. Όταν όμως φτιαχτούν τα δίκτυα, τότε θα εκτοξευθεί.
Το πολυσυζητημένο υπερταμείο, αποκρατικοποιήσεων είναι στα σκαριά ως προαπαιτούμενο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές της. Μέσα στον μήνα θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί και να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή ο ιδρυτικός νόμος του νέου υπερταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υφιστάμενα ταμεία Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναμένεται ότι θα μεταφερθούν αυτούσια και ως έχουν στο νέο υπερταμείο. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα διοίκηση του υπερταμείου έχουν γίνει πολλές σκέψεις, αλλά δεν υπάρχει έως τώρα κατάληξη. Το όνομα της κ. Λούκας Κατσέλη ακούγεται ως πιθανό για την ανάληψη της διοίκησης της νέου υπερταμείου, αλλά δεν θεωρείται οριστικό. Από τη σύσταση του θα αρχίσει ένας νέος γύρος προσπάθειας πώλησης ακίνητων και γης ενώ ο στόχος μένει ανοιχτός. Εφικτός χαρακτηρίζεται ο στόχος των 30 δισ. ευρώ, όπως αυτός προκύπτει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι μεγάλοι ιδιοκτήτες γης και ακινήτων στην Ελλάδα είναι το κράτος, οι δήμοι, η Εκκλησία και τα μοναστήρια: αυτοί θα αποτελέσουν τους πρώτους στόχους της υφαρπαγής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο στρατός με μεγάλες ιδιοκτησίες, οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ κλπ) και τα ΝΠΔΔ (πανεπιστήμια, νοσοκομεία). Η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση κλειδί για τις ευρωπαϊκές αγορές· άρα, ο κάτοχος ή εκείνος που την ελέγχει απολαμβάνει τη μοναδικότητα της γαιοπολιτικής θέσης.
Κινέζοι θέλουν τα λιμάνια Ρώσοι και Τσετσένοι τους αναπτυξιακούς διαδρόμους για να περάσουν οι αγωγοί πετρελαίου και υγραερίου· Ισπανοί, Δανοί και Γερμανοί μεγάλες εκτάσεις για την εγκατάσταση πάρκων με ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρισμού. Γάλλοι, Ολλανδοί και Γερμανοί αναζητούν παραγωγική γη για ειδικές βιολογικές καλλιέργειες· Καναδοί, ελέγχουν μέρος από το υπέδαφος, κυρίως για χρυσό, Ρώσοι για το φυσικό αέριο· και, επενδυτές κάθε είδους ανάμεσα τους ελληνικές τράπεζες και ιδιώτες έχουν βάλει στο μάτι τα ακίνητα.
Μια ειδική ομάδα χαρακτηριστικών γης στην Ελλάδα αφορά τα ιστορικά μνημεία, το τοπίο, το μεγάλο μήκος ακτών και νησιών, τον σχετικά υψηλό δείκτη φυσικής αξίας και τέλος τη φήμη της ως μεσογειακού προορισμού που διατηρεί αυθεντικότητα και δεν έχει υποστεί τις μη αναστρέψιμες καταστροφές αντίστοιχων προορισμών στην Ισπανία και Ιταλία. Αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν προσελκύσει μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και real estate παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες αναζητούν άθικτες παραθαλάσσιες εκτάσεις κοντά στις πλούσιες χώρες της Ε.Ε. και τη Ρωσία.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.