Από τον Απρίλιο του 2017, 600.00 μικρές επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρους, την ώρα που άλλες 250.00 επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με νέο, μειωμένο συντελεστή.
Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ ο George Osborne, παράλληλα με το αφορολόγητο των μικρών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε την φορολόγηση των επιχειρήσεων με συντελεστή 17%, από το 20% που υπάρχει σήμερα, με το μέτρο να τίθεται εν ισχύ το 2020.
Όπως δήλωσε ο George Osborne, οι εν λόγω φορολογικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος του “προϋπολογισμού για τις μικρές επιχειρήσεις”. Όπως συμπλήρωσε, οι 600.000 μικρές επιχειρήσεις που από τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς θα εξαιρεθούν από την καταβολή εταιρικού φόρου, θα εξικονομούν ανά έτος, περί τις 6.000 λίρες.
Ο Mike Cherry, πρόεδρος της Ένωσης Μικρών Επιχειρήσεων, με την ανακοίνωση των νέων μέτρων δήλωσε, “ο ΥΠΟΙΚ άκουσε τις εκκλήσεις μας για την δημιουργία ενός απλουστευμένου φορολογικού συστήματος για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και έλαβε δραστικά μέτρα στον τομέα των φορολογικών συντελεστών”.
Με θετικά σχόλια υποδέχθηκε η αγορά την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 17%. Η Carolyn Fairbairn, γενική διευθύντρια του CBI business lobby group, δήλωσε ότι “η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοιχτό στις παγκόσμιες επενδύσεις”, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Osborne ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Και στην Ελλάδα… φοροκαταιγίδα
Την ίδια ώρα που στη Βρετανία δίνονται φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις και ειδικά στις μικρομεσαίες, στην Ελλάδα εξαπολύεται εναντίον της επιχειρηματικότητας μια νέα καταιγίδα φόρων και επιβαρύνσεων, σε μια καθαρά εισπρακτική λογική για να συντηρηθεί το κράτος. Με μια σειρά εξοντωτικών παρεμβάσεων οδηγούνται στα όρια τους οι επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης για το ελληνικό πρόγραμμα προωθούνται οι εξής επιβαρυντικές αλλαγές για την επιχειρηματικότητα:
-Ίδια φορολογική κλίμακα για μικρομεσαίους και μισθωτούς που σημαίνει συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα έως και 50%.
-Επιβολή ασφαλιστικών εισφορών έως και 27% του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Πριν από αυτά , τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί πολλαπλές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, όπως:
-Φόρος 26% έως 33% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
-Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ΑΕ, ΕΠΕ από το 26% στο 29%.
-Επιβολή τέλους επιτηδεύματος.
Capital