Οι κατά τα άλλα φτωχές ελληνικές τράπεζες μοιράζουν εκατομμύρια ευρώ για να απαλλαγούν από υπαλλήλους τους μέσω εθελούσιας εξόδου. Δυστυχώς κι άλλοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο και θα προστεθούν στις στρατιές των ήδη υπαρχόντων ανέργων. Αλλά οι τράπεζες, για να τους χρυσώσουν το χάπι, τους μοιράζουν εκατομμύρια. Μόνο να δει κανείς το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που έχει καταρτίσει η Τράπεζα Πειραιώς, αρκεί να πεισθεί ότι οι τράπεζες βρίσκουν ξαφνικά χρήματα όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Αλλά όταν πρόκειται να δείξουν κάποια κατανόηση απέναντι στους δανειολήπτες που είναι ανήμποροι να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, τότε κρατούν αυστηρή στάση, δείχνουν ανένδοτες και απειλούν με πλειστηριασμό των σπιτιών τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς για την αποχώρηση 1.500 υπαλλήλων σε πρώτη φάση και ακόμη 1.000 ως το τέλος του 2016, περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς τρόπους.
1. Ένας υπάλληλος ηλικίας 42 ετών, με μεικτό μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ, για παράδειγμα, που εργάζεται στην Αττική
και θα επιλέξει να αποχωρήσει άμεσα, θα λάβει συνολικά 35 μισθούς (σ.σ.: 70.000 ευρώ). Αν επιλέξει τη μακροχρόνια άδεια, θα λάβει συνολικό ποσό 64.000 ευρώ (80.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εισφορών του εργοδότη).
2. Ένας υπάλληλος ηλικίας 55 ετών, σε περιφερειακό υποκατάστημα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), με μηνιαίο
μισθό 2.000 ευρώ, αν αποχωρήσει άμεσα, θα λάβει συνολικά αποζημίωση και μπόνους που αντιστοιχούν σε 58 μισθούς (σ.σ.: 116.000 ευρώ). Για τη μακροχρόνια άδεια θα λάβει 64.000 ευρώ (80.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εισφορών του εργοδότη).
3. Ένας υπάλληλος ηλικίας 58 ετών, με μηνιαίο μεικτό μισθό 2.500 ευρώ, σε κατάστημα της περιφέρειας (εκτός
Αττικής και Θεσσαλονίκης) θα λάβει 66 μισθούς (σ.σ.: 165.000 ευρώ), αν αποχωρήσει άμεσα. Στην περίπτωση διετούς άδειας, θα λάβει συνολικά 80.000 ευρώ (100.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών).
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, τη διετία 2016 – 2017, θα πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους κατά περίπου 10%, ενώ κατά 20% θα πρέπει να μειώσουν τις δραστηριότητές τους στις θυγατρικές του εξωτερικού. Στόχος των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου των τεσσάρων τραπεζών που περιλαμβάνονται στα σχέδια αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών κατά περίπου 5.300 εργαζόμενους τη διετία 2016 – 2017.
Αν λοιπόν προχωρήσουν οι τράπεζες σε τέτοια πακέτα εθελούσιας εξόδου, τότε γίνεται φανερό ότι οι τράπεζες, όταν θέλουν, βρίσκουν χρήματα και μάλιστα άμεσα. Κι ας προσπαθούν να μας πείσουν επί τόσα χρόνια και οι τραπεζίτες και τα ΜΜΕ και όσοι συνεργάζονται μαζί τους, ότι οι τράπεζες δεν είναι βιώσιμες, ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους και κατ’επέκταση ολόκληρη η πραγματική οικονομία. Κι ας προσπαθούν να μας πείσουν οι τραπεζικοί κύκλοι, υπουργοί και βουλευτές, ότι για όλα φταίνε τα κόκκινα δάνεια και οι ανήμποροι δανειολήπτες. Ας προσπαθούν να μας πείσουν ότι αν πουληθούν τα κόκκινα δάνεια, τότε θα σωθούν οι τράπεζες. Όπως φαίνεται, δεν αντιμετωπίζουν και τόσο μεγάλο πρόβλημα. Από τη μια οι απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις, από την άλλη η τρομοκράτηση των δανειοληπτών, που – όσοι μπορούν ακόμη – σπεύδουν να πληρώσουν τα δάνεια τους για να μην χάσουν τα σπίτια τους, όλα δείχνουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα. Κι αυτό βέβαια δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που καλό θα ήταν να μας το απαντήσει κάποιος. Μήπως όλα αυτά έγιναν για να μπουν στη χώρα οι ξένες εταιρείες, τα κοράκια των distress funds, για να βγάλουν εύκολο και γρήγορο κέρδος εις βάρος των αδύναμων Ελλήνων δανειοληπτών και φορολογούμενων;
danioliptes.gr
έχουν λεφτά, σήμερα με πήρε ένας τραπεζίτης και με παρακαλούσε να πάρω δάνειο 100.000 ευρώ!