Μόνο ως κακός οιωνός μπορεί να εκληφθεί η χθεσινή παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο μέγαρο Μαξίμου, και η συμμετοχή του σε σύσκεψη για τα κόκκινα δάνεια. Όπως είναι γνωστό, ο Γ.Στουρνάρας βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με τους δανειστές, που πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων στα distress funds.

Οι δανειστές έρχονται όπου να’ναι και, ενώ διαπιστώνεται ότι κλείνει το χάσμα που τους χωρίζει με τη κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και φορολογικό, δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας στα κόκκινα δάνεια, όπου τις δύο πλευρές χωρίζει μεγάλη απόσταση. Υπάρχει όμως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Ότι η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να κλείσει πριν από το Πάσχα η συζήτηση για την αξιολόγηση. Και για να το πετύχει αυτό, αναμένεται να δώσει γη και ύδωρ στους δανειστές, καθώς δεν υπάρχει στο φως άλλη λύση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «τρέχει» λοιπόν να κλείσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες στα ανοιχτά μέτωπα του Ασφαλιστικού, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των δημοσιονομικών μέτρων και των κόκκινων δανείων, προκειμένου στο πρώτο ραντεβού της Δευτέρας να γίνει επισκόπηση των εκκρεμοτήτων και να καθοριστεί το πρόγραμμα αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι ως τις 12 Απριλίου, όταν και αναμένεται οι εκπρόσωποι των θεσμών να αναχωρήσουν από την Αθήνα για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, να υπάρχει μια τουλάχιστον κατ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές σε όλα τα μέτωπα. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ, να λάβει τα πρώτα δείγματα των προθέσεων των δανειστών αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης αυτού του κύκλου της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει, εφόσον έχει καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και σύγκλιση με τους θεσμούς, να ξεκινήσει στο περιθώριο της συνόδου τις συζητήσεις για τη ρύθμιση του Ελληνικού χρέους. Οπότε, αναμένεται πριν τις 12 Απριλίου, να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Κι εκεί θα δούμε ποιοι βουλευτές και από ποια κόμματα θα ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά. Αλλά και αρνητικά να ψηφίσουν, δεν έχει πλέον καμία σημασία, καθώς ήδη έχουν ψηφίσει το μνημόνιο, το οποίο φέρνει όλα αυτά τα σκληρά μέτρα. Η κυβέρνηση βέβαια θέλει να ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια καθώς ελπίζει ότι έτσι θα δοθεί σαφές σήμα προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της και ως εκ τούτου οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υλοποιήσουν τη δική τους δέσμευση για τη διευθέτηση του χρέους.

Το μοναδικό αγκάθι όμως για την αξιολόγηση και τη διευθέτηση του χρέους παραμένει το τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια. Όμως αφ’ενός, οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων στους δανειστές, ενώ, αφ’ετέρου, παραμένει άγνωστο αν το ΔΝΤ θα επιμείνει στο θέμα του αφορολόγητου ορίου, το οποίο θέλει να μειωθεί στις 7.000-8.000ευρώ.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια όμως, δεν υπάρχει καμία απολύτως προσέγγιση με τους δανειστές, οι οποίοι, φρόντισαν ήδη να ενημερώσουν την Ελληνική πλευρά ότι τελική συμφωνία χωρίς ρύθμιση των κόκκινων δανείων δεν θα υπάρχει, «ψαλιδίζοντας» με αυτό τον τρόπο τις ελπίδες της κυβέρνησης για μετάθεση για αργότερα της συζήτησης. Οπότε, θεωρείται σίγουρη η υποχώρηση της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, κάτι που θα φέρει καταιγίδα σε χιλιάδες δανειολήπτες που θα δουν τα σπίτια τους να πηγαίνουν στα χέρια των distress funds, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα παράσχει προστασία στους δανειολήπτες.

danioliptes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *