Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους γράφουν οι τραπεζίτες την κυβέρνηση και τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών. Η μόνη παρέμβαση που υπήρξε, είχε γίνει στα τέλη του 2015, όταν πλήθαιναν οι καταγγελίες δανειοληπτών ότι οι τράπεζες προβάλλουν διάφορα εμπόδια στους δανειολήπτες που ζητούσαν βεβαίωση των οφειλών τους από τα δάνειά τους, για να προλάβουν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, ώστε να ενταχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του νέου και τροποποιημένου νόμου Κατσέλη, ώστε να μην χάσουν την κύρια κατοικία τους από τις τράπεζες και τα distress funds.

Όμως ούτε τότε ίδρωσε το αυτί των τραπεζιτών. Κι αφού δεν ίδρωσε τότε, γιατί να ιδρώσει τώρα που η κυβέρνηση στη δήθεν διαπραγμάτευση με τους δανειστές, είναι έτοιμη να δώσει γη και ύδωρ στη μάχη των κόκκινων δανείων, προκειμένου να πάρει μια κάποια θετική διαβεβαίωση για την έναρξη των συζητήσεων για την αξιολόγηση.

Κι έτσι, έμειναν οι τράπεζες να συνεχίζουν καθημερινά τη παράνομη πρακτική τους απέναντι στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, είτε αυτοί απλά ιδιώτες που είχαν πάρει κάποιο στεγαστικό δάνειο, είτε επιχειρηματίες που για να μπορέσουν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, έβαλαν υποθήκη είτε το σπίτι τους, είτε την ίδια την επιχείρησή τους. Αλλά τους βρήκε η οικονομική κρίση, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων φορολογούμενων εκμηδενίστηκε, και ως αποτέλεσμα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Κι αυτές με τη σειρά τους έχουν το ελεύθερο να τους εκβιάζουν, κατά παράβαση μάλιστα του ίδιου του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος δίνει ήδη στις τράπεζες όλη την ελευθερία να απειλούν, να εκβιάζουν και να πιέζουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που είχαν την ατυχία να πέσουν στα δίχτυα τους.

Αυτό προκύπτει περίτρανα από την επιστολή – παρέμβαση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης (ΕΠΚ Κρήτης) προς την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη. Στην επιστολή της η ΕΠΚ Κρήτης ζητά τη παρέμβαση της Λ.Κατσέλη, λόγω μη ορθής οικονομικής αξιολόγησης εκ μέρους των τραπεζών, των δανειοληπτών που ζητούν την ένταξή τους στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η ΕΠΚ Κρήτης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, οι τράπεζες να προτείνουν στους δανειολήπτες, που επιθυμούν την ένταξή τους, στο εν λόγω νόμο, καταβολή δόσης, πάνω από το ποσό του εισοδήματος τους, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να αδυνατούν να ενταχθούν (π.χ μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ , τριμελής οικογένεια, απαίτηση καταβολής ,μηνιαία δόση 600 ευρώ). Όπως αναφέρεται στην επιστολή, δεν έχει νόημα η ομαδική προσφυγή των δανειοληπτών στην επιτροπή ενστάσεων της κάθε Τράπεζας ξεχωριστά, αφενός διότι η Επιτροπή έχει τρίμηνο περιθώριο να αποδεχθεί την ένσταση, ενώ, αφετέρου, λύση του προβλήματος δεν προσφέρεται, με την επιστροφή του φακέλου στην τράπεζα, επαναξιολόγηση, με τα ίδια οικονομικά στοιχεία.

Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι παρόμοια επιστολή – καταγγελία έχει στείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στις αρχές Φεβρουαρίου, και ο ίδιος ο Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Αλλά ακόμη αναμένουμε την απάντηση του υπουργείου. Είμαστε σίγουροι όμως ότι απάντηση δεν πρόκειται να υπάρξει στον αιώνα τον άπαντα. Γιατί ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ως όφειλε, δεν ελέγχουν τις τράπεζες. Τι κάνει άραγε ο Γ.Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ, που υποτίθεται ότι ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών; Η απάντηση είναι ότι δεν κάνει τίποτα απολύτως. Και γιατί να κάνει άλλωστε; Ο Γ.Στουρνάρας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η διάσωση των τραπεζών και η απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων τους, όπως ακριβώς θέλουν οι δανειστές. Σιγά μην κάθεται να ασχολείται ο Γ.Στουρνάρας με το αν οι τράπεζες πιέζουν, εκβιάζουν και απειλούν τους δανειολήπτες. Αν είναι να χάσουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις για να διασωθούν οι τράπεζες, τότε μια χαρά θα του φανεί.

danioliptes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *