H Ελλάδα στους μεγάλους πολιτικούς κινδύνους, παγκοσμίως.

Σε μία, ασυνήθιστη, παρέμβαση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμπεριέλαβε την Ελλάδα στους μεγάλους πολιτικούς κινδύνους, παγκοσμίως. Στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, το Ταμείο αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο εκλογικός κύκλος ή τα πολιτικά αδιέξοδα θα μπορούσαν να περιπλέξουν την εφαρμογή μέτρων ή να αποθαρρύνουν την ανάληψη ισχυρής δράσης σε μια σειρά από χώρες, περιλαμβανομένων αναπτυγμένων οικονομιών (Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες), αναδυόμενων (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και αναπτυσσόμενων (Γκάνα, Ζάμπια)».

Προσθέτει παράλληλα πως το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια ώρα εξακολουθεί να αποφεύγει να προβεί σε εκτιμήσεις για την πορεία βασικών οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα, και επικαλείται την ισχυρή αβεβαιότητα στις προβλέψεις, εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, διατηρώντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων και ένα πιθανό νέο πρόγραμμα προσαρμογής με τη χώρα.

Πάντως, το Ταμείο εκτιμά ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, όταν η Αθήνα υπολογίζει πρωτογενές πλεόνασμα 0,2 – 0,4% του ΑΕΠ, απόκλιση που αποτυπώνει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο 4,2% του ΑΕΠ, τα δημόσια έσοδα διαμορφώθηκαν στο 45,8% του ΑΕΠ, οι δημόσιες δαπάνες στο 50% και το δημόσιο χρέος στο 178,4%.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ