Επιστρέφει σήμερα το κουαρτέτο στην Αθήνα με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση αύριο Τρίτη.

Μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και τον συμβιβασμό ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ στη λύση των πρόσθετων μέτρων “εν αναμονή” ύψους 2,7 δισ. ευρώ ως το 2018 κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα μελετήσουν την πρόταση ανάλογα με τα ανταλλάγματα στο θέμα του χρέους. Διευκρίνιζαν επίσης ότι τα μέτρα αυτά δεν θα χρειαστεί να ληφθούν αν η Ελλάδα πιάσει το στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με βάση το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ που ήταν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων είναι Παρασκευή 22 Απριλίου ημέρα που διεξάγεται το άτυπο Eurogroup στο Άμστερνταμ.

Ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Δευτέρα ή την Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου.

Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα σημειώνοντας ότι εφέτος η Ανάσταση θα συνδυαστεί με την “ανάσταση της οικονομίας”. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου για έξοδο “από τα μνημόνια” πριν το Πάσχα.

Αν υπάρξει συμφωνία και τηρηθεί το σφιχτό χρονοδιάγραμμα οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή αναμένονται το αργότερο ως τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τα νομοσχέδια;

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την κατάθεση του Φορολογικού και του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή αυτή την εβδομάδα με στόχο την ψήφισή τους πριν από το τέλος του μήνα.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και την εκτόξευση του λογαριασμού των μέτρων. Η ενσωμάτωση του επιπλέον πακέτου των 2,7 δισ.  ευρώ αναμένεται να αποτελέσει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Μέτρα τώρα. Χρέος;

Το έξτρα πακέτο σκληρής λιτότητας θα μπορούσε να δώσει τέλος στην πολύμηνη διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ και να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμεί σφόδρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν παρέλειψε να το τονίσει στη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πότε θα εφαρμοστεί η πολυαναμενόμενη λύση για το χρέος. Υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι αυτή που αναφέρεται σε non paper της κυβέρνησης την Κυριακή όπου η αντιμετώπιση του θέματος τοποθετείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η δεύτερη εκδοχή διατυπώθηκε (σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον) από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ  Πόουλ Τόμσεν ο όποιος δήλωσε ότι ενδεχόμενη συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε βάθος διετίας και ανάλογα με την τήρηση των όρων της από την Ελλάδα στο διάστημα αυτό.

Παπαστάθης Αργύρης, TO BHMA