«Η Ελλάδα χρειάζεται «φρέσκα» δισεκατομμύρια και απορρίπτει τα νέα μέτρα λιτότητας. Η παλιά σύγκρουση απειλεί να κλιμακωθεί, σε μία περίοδο που η Ευρώπη έχει πολλές άλλες ανησυχίες», γράφει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό, αναφερόμενο στην εμπλοκή των διαπραγματεύσεων και στις ομοιότητες που έχει αυτή η κατάσταση με τα όσα διαδραματίστηκαν το περσινό καλοκαίρι, πριν τελικά υπάρξει συμφωνία.

Ο λόγος της νέας «ενόχλησης», γράφει το Spiegel, είναι ότι η Ελλάδα απορρίπτει τα έκτακτα, προληπτικά μέτρα, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Είναι ένα προαπαιτούμενο για να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που εύχεται ιδιαίτερα η Γερμανία, σημειώνει το δημοσίευμα.

Όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα, συνεχίζει, προτείνει μία άλλη λύση. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, να μειωθούν για παράδειγμα κατά 10% αυτόματα όλες οι κρατικές δαπάνες. Κάτι που πηγές από την ΕΕ σχολιάζουν ότι δεν είναι αρκετά συγκεκριμένο.

«Το αίτημα Τσίπρα για μία Σύνοδο κορυφής αιφνιδίασε. Η Αθήνα δεν είχε ενστάσεις για τα έκτακτα μέτρα σε συνάντηση του Σαββάτου, στην οποία μετείχε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος», αναφέρει ακόμη το Spiegel, για το παρασκήνιο της εμπλοκής.

Αν η σύγκρουση δεν επιλυθεί γρήγορα, τότε θα συμπέσει με άλλα προβλήματα, γράφει το γερμανικό περιοδικό και απαριθμεί τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την ΕΕ:
Η προσφυγική κρίση απειλεί να κλιμακωθεί και πάλι. Μετά από το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής, αυξήθηκαν ραγδαία οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη από την κεντρική Μεσόγειο. Οι ροές το καλοκαίρι αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Οι αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τα ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη μπαίνουν στην τελική φάση τους. Η Αγκυρα έχει απειλήσει με ακύρωση της συμφωνίας αν δεν υπάρχει κατάληξη έως τον Ιούνιο.
Στην Ισπανία δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση και νέες εκλογές θα γίνουν στις 26 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, η χώρα εξαιτίας του ελλείμματος της είναι υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία.

Στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί αποφασίζουν με δημοψήφισμα για την παραμονή τους στην ΕΕ και το αποτέλεσμα απειλεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στην Ένωση, από τη δημιουργία της.

Αυτά τα ταυτόχρονα προβλήματα είναι αμφίσημα για τον Τσίπρα, σχολιάζει το Spiegel. «Του δίνουν μέσο πίεσης για τα αιτήματά του, από τη στιγμή που οι ηγέτες της ΕΕ δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα. Από την άλλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2015, δεν είναι πλέον το επίκεντρο της προσοχής. Η προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα στη Βρετανία ξεπερνούν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας», εξηγεί το γερμανικό περιοδικό.

Σε αυτή την κατάσταση, η ΕΕ «δεν έχει καμία επιθυμία να δώσει ξανά στον Τσίπρα σκηνή για το σόου του», ανέφερε πηγή εκ των έσω στο Spiegel. Το αναμενόμενο, συμπληρώνει, είναι ότι στο τέλος θα συμφωνήσουν κάπως. «Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν καν να συζητήσουν το Grexit», προσθέτει.

e-typos