Εκατομμύρια σε δημόσια έσοδα έχουν χαθεί από τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων. Όμως δεν πλήττεται μόνο το δημόσιο και η εκδίκαση των δικών. Πλήττονται και οι ίδιοι οι δικηγόροι. Κυρίως οι λεγόμενοι «μικροί» που δεν έχουν τις υποθέσεις, το πελατολόγιο και τη δουλειά των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και των εταιρειών. Αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμη πλήττονται οι χιλιάδες δανειολήπτες που τα Χριστούγεννα ήταν στημένοι στις ουρές των δικαστηρίων για να προλάβουν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα για να ενταχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Και επίσης, χιλιάδες ακόμη δανειολήπτες που έχουν απομείνει μόνοι τους να αντιμετωπίζουν τις τράπεζες, χωρίς νομική βοήθεια για να καταθέσουν ενστάσεις σε όσα μέσω εκβιασμού τους προτείνουν οι τράπεζες. Έχουν απομείνει μόνοι τους, χωρίς καμία νομική προστασία απέναντι στα τραπεζικά μεγαθήρια, που απειλούν να αρπάξουν τα σπίτια των δανειοληπτών με καταιγίδα πλειστηριασμών. Ας σκεφτούν λοιπόν καλά οι δικηγόροι ποιους πλήττουν περισσότερο με τις επαναλαμβανόμενες αποχές τους, για ένα νομοσχέδιο που, έτσι κι αλλιώς, δεν θα μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα για να το σταματήσουν, όπως αποδείχτηκε περίτρανα. Πλήττουν ακριβώς αυτούς τους ανθρώπους που ζητούσαν τη βοήθειά τους και τους πλήρωναν γι αυτή τη βοήθεια. Πλήττουν αυτούς που τους έχουν περισσότερο ανάγκη, και μάλιστα στη πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής τους. Δηλαδή τη στιγμή που δίνουν την πιο άνιση μάχη για να μην χάσουν το σπίτι τους και να διατηρήσουν μια στέγη για την οικογένειά τους.

Παράλληλα, βαρύ αντίκρισμα πληρώνει η δικαιοσύνη αλλά και το δημόσιο ταμείο από την εξάμηνη αποχή των δικηγόρων λόγω του ασφαλιστικού, αφού σχεδόν 150.000 δίκες σε όλη την Ελλάδα και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χαμένα έσοδα από τα Πρωτοδικεία της χώρας, είναι η πρώτη εκτίμηση των “ζημιών”.  Ενδεικτικά σε μια μόνο δικάσιμο, πριν το Πάσχα, αναβλήθηκαν 554 δίκες στα πολιτικά δικαστήρια και 613 στα ποινικά δικαστήρια, αριθμοί που με έναν πρόχειρο υπολογισμό οδηγούν στον ασύλληπτο αριθμό των 70.000 και πλέον δικών που έχουν αναβληθεί μέσα σε τρεις μήνες αποχής μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Όμως η αποχή των δικηγόρων έχει και οικονομικές συνέπειες καθώς τα έσοδα από τα παράβολα υπέρ του δημοσίου για κατάθεση δικογράφων και πολιτικών εφέσεων, οι εξαγορές ποινών ποινικών αποφάσεων και όλα τα σχετικά με την δικαιοσύνη έσοδα του κράτους, μόνο στο πρωτοδικείο Αθηνών είναι περί τα 1,2 εκατ. μείον σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται αν υπολογιστούν τα χαμένα έσοδα και από τα υπόλοιπα δικαστήρια της χώρας.

danioliptes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *