Υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας προκάλεσαν, παρά τη μείωση των μισθών, οι υφεσιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (του Δημ. Παϊταρίδη) για την εξέλιξη της παραγωγικότητας και τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας από το 1995 έως το 2004 και από το 2004 και μετά.

«Οι υφεσιακές πολιτικές όχι μόνο δεν είχαν ουσιαστική συμβολή στην ανάταση της ανταγωνιστικότητας, αλλά ενέτειναν τα ήδη υπαρκτά δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και επιδείνωσαν τον καταμερισμό εργασίας στο εσωτερικό της Ευρωζώνης», καταλήγει η μελέτη, σημειώνοντας ότι:

Από τη σύγκριση της ελληνικής οικονομίας με εννέα χώρες της Ευρωζώνης προκύπτει πως από το 1995 μέχρι το 2004, οι δέκα πιο ανταγωνιστικοί εμπορεύσιμοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας έναντι των αντίστοιχων κλάδων των χωρών-μελών της ΟΝΕ βασίζονταν πρωτίστως σε ένα συνδυασμό υψηλότερης παραγωγικότητας και χαμηλότερων μισθών.

Όμως, από το 2004 και μετά, η ανταγωνιστικότητά τους βασίζεται κυρίως στους χαμηλότερους μισθούς.

Οι μεταβολές αυτές φανερώνουν τη σημαντική υποβάθμιση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία, καθώς αποκτά όλο και εντονότερα τα χαρακτηριστικά αναπτυσσόμενων χωρών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ