Στην Ηγουμενίτσα, σε ένα χωράφι έχει ανεγερθεί ένα καταπληκτικό κτίριο με υπερσύγχρονο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά! «Αρα, πρέπει να βρούμε αυτόματα ιπτάμενα φορεία», ανέφερε με χιούμορ ο γενικός γραμματέας Υγείας, Πέτρος Γιαννουλάτος, σε πρόσφατη παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου του υπουργείου για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Στα Γιάννενα ανεγέρθηκε ένα πενταώροφο κτίριο για να στεγάσει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Ο προϋπολογισμός για την ανέγερση του κτιρίου, στα 15 εκατ. ευρώ. Μένουν μόλις 700.000 ευρώ να δοθούν στον εργολάβο για να γίνει η παραλαβή του κτιρίου. Και είναι πολύ πιθανόν η «ιστορία» να τελειώσει εκεί, αφού δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη –όταν συμπληρωνόταν το τεχνικό δελτίο του έργου από την Περιφέρεια– για τον εξοπλισμό του… Σε δύο γειτονικά μικρά νησιά του Αιγαίου προβλέφθηκε η δημιουργία δύο περιφερειακών ιατρείων, ίδιων σε σχέδιο και εξοπλισμό. Η διαφορά μεταξύ τους ωστόσο είναι μεγάλη. Της τάξης των 280.000 ευρώ. Το ένα χρηματοδοτήθηκε με 780.000 ευρώ για να κατασκευαστεί και το άλλο με 500.000 ευρώ.
Κτίρια που από τις τεχνολογικές εκθέσεις δεν φαίνεται ο λόγος για τον οποίο έγιναν, μονάδες μεταξύ τους ασύνδετες, έργα που έγιναν κυρίως για να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια προηγούμενων προγραμμάτων και δεν έχουν καμία εξασφαλισμένη απόδοση. Σε αυτή την «κακοδαιμονία» αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε πρόσφατη ημερίδα για το νέο ΕΣΠΑ. Οπως είπε, «το κράτος και οι φορείς που εμπλέκονται έκαναν μια λίστα αγορών όπου έριχναν μέσα ατάκτως ερριμμένα έργα ασύνδετα μεταξύ τους, συχνά υπηρετώντας τοπικιστικού χαρακτήρα επιλογές, πελατειακού χαρακτήρα κινήσεις και ζητούσαν τη συνδρομή για τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία (…). Και παρότι σ’ έναν βαθμό βελτιώσαμε τις υποδομές και τον εξοπλισμό στο σύστημα υγείας, έχουμε βρεθεί τώρα με υπερσύγχρονες μονάδες κλειστές, με υπερσύγχρονα μηχανήματα που δεν αξιοποιούνται και με μη αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών απ’ όλη αυτή την εισροή πόρων».
Για το νέο ΕΣΠΑ το υπουργείο Υγείας δεν έχει ούτε τομεακό πρόγραμμα ούτε θεματικό άξονα για την υγεία και χρειάζεται τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και περιφερειών για να μπορέσει να υλοποιήσει το στρατηγικό του σχέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 480 εκατ. ευρώ που θα διεκδικήσει για την ανάπτυξη δράσεων, κυρίως μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα στο σύστημα Υγείας, σίγουρα είναι μόλις 165 εκατ. ευρώ, και αυτά επειδή πρόκειται για συνεχιζόμενα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ έργα.
Το «σχέδιο 100 δράσεων», όπως έχει ονομάσει τον σχεδιασμό του για δράσεις που ευελπιστεί το υπουργείο να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους, κινείται σε τρεις άξονες, την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, τη διαφανή και εκσυγχρονισμένη διακυβέρνηση υγείας και τη δίκαιη και βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας (π.χ. αναθεώρηση του συστήματος προμηθειών). Στις «100 δράσεις» περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Ειδικά για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το υπ. Υγείας σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου τοπικών μονάδων υγείας στελεχωμένων με διεπιστημονικές ομάδες (γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά.) που θα παρακολουθούν συγκεκριμένο αριθμό πολιτών, ενώ οι υπάρχουσες δομές θα αποτελούν τις μονάδες αναφοράς τους. Το σχετικό σχέδιο νόμου εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο. Μεταξύ των δράσεων είναι και η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εποπτευόμενων από το υπ. Υγείας φορέων ώστε το υπουργείο να αντλεί σε άμεσο χρόνο στοιχεία από την κάθε μονάδα, η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η αναθεώρηση του συστήματος προμηθειών και η βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης των μονάδων Υγείας.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ