Θέλουν να νοικιάζουμε το σπίτι μας

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στις τράπεζες όλοι οι Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίες έχουν ως βασικό μέλημα το δικό μας καλό και σκέφτονται να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς των σπιτιών, όσων πολιτών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Αντί αυτού θα πληρώσουμε ως τίμημα κάποιο ενοίκιο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να συνεχίσουμε να μένουμε κάτω από το δικό μας κεραμίδι.

Αφού, λοιπόν, πρώτα «παγίδευσαν» εκατομμύρια Έλληνες δανειολήπτες, αφήνοντας να δημιουργηθεί μία τεράστια «φούσκα» στις τιμές των ακινήτων, αφού μας υπερχρέωσαν με δάνεια και πιστωτικές κάρτες και αφού μας πήραν ότι είχαμε και δεν είχαμε, τώρα έρχονται να μας πουν ότι σκέφτονται εμάς, να μη μείνουμε στο δρόμο.

Οι τράπεζες έχουν πάρει ήδη υπερτριπλάσια ποσά, σε σχέση με την αξία του στεγαστικού δανείου, από κάθε Έλληνα δανειολήπτη και τώρα θέλουν να συνεχίσουμε να τους δίνουμε από το υστέρημά μας, κρατώντας, όμως, για λογαριασμό τους το προσωπείο του καλού Σαμαρείτη. Θέλουν να τους είμαστε ευγνώμονες που θα μας επιτρέψουν να παραμείνουμε έναντι ενοικίου στο σπίτι που με τόσο κόπο έχουμε όλοι χρυσοπληρώσει και από καιρό εξοφλήσει. Και μετά, βέβαια, να είμαστε και πάλι χρεωμένοι απέναντι στις τράπεζες, διότι θα πρέπει να ξαναπληρώσουμε και να ξαναγοράσουμε το σπίτι που έχουμε ήδη ξεχρεώσει πολλαπλές φορές.

Αυτό είναι το σχέδιό τους! Όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «να μας χρωστάνε το γάιδαρο, να μας παίρνουν και το βόδι», παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως συνεισφέροντες στο καλό του κοινωνικού συνόλου.

Εκείνο, βέβαια, που εντέχνως αποκρύπτουν είναι ότι οι ίδιες δε θέλουν να βγουν στον πλειστηριασμό τα σπίτια των δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δε θέλουν οι τράπεζες να κατασχέσουν άλλα σπίτια, διότι γνωρίζουν καλά ότι η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα αποτελέσει μπούμερανγκ γι’ αυτές.

Γνωρίζουν ότι όσο περισσότερα σπίτια μαζεύουν από απεγνωσμένους Έλληνες πολίτες, τόσο θα αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνσή τους.

Για να το αποφύγουν αυτό, προσπαθούν να βρουν διάφορα τερτίπια και για μια ακόμη φορά να μας ξεγελάσουν. Από τη μια πλευρά να πάρουν και την τελευταία «ρανίδα του αίματός μας» και από την άλλη να μας κάνουν να αισθανόμαστε και υποχρεωμένοι απέναντί τους, αφού προσπαθούν να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο. Νομίζουμε ότι η λέξη αίσχος πλέον δε φτάνει για να αντικατοπτρίσει το όριο της ξεδιαντροπιάς των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπό τις ευλογίες, βέβαια, των πολιτικών μας…

Επανειλημμένα ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος με επιστολές του προς όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις έχει επισημάνει τα τεράστια και ξεκάθαρα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Σε όλες αυτές κ. πολιτικοί σιωπήσατε, όπως σιωπείτε και τώρα για το σχέδιο των τραπεζών, το οποίο είναι να εγκλωβίσουν εκ νέου τους Έλληνες πολίτες.

Τι να περιμένουμε, όμως, τώρα από εσάς κ. πολιτικοί, όταν αδιαφορήσατε για το τεράστιο θέμα των στεγαστικών δανείων με ελβετικό φράγκο, που εγκλωβίστηκε το 10% των Ελλήνων δανειοληπτών.

Ξέρετε πολύ καλά, όπως ξέρουμε κι εμείς πολύ καλά, ότι από το 2007 οι τράπεζες γνώριζαν για την υποτίμηση του ευρώ και όμως στέλνανε μαζικά τον κόσμο στα στεγαστικά δάνεια με ελβετικό φράγκο.

Άλλωστε, έγινε και ολόκληρη καμπάνια για να ξεγελαστούν οι Έλληνες πολίτες και να προτιμήσουν τα συγκεκριμένα δάνεια. Και το έκαναν αυτό οι τράπεζες, με την ανοχή των πολιτικών, διότι στόχος τους ήταν να αποσπάσουν και το τελευταίο ευρώ του κάθε Έλληνα πολίτη, να καταχραστούν όλη την ακίνητη περιουσία τους ακόμη και το μόνο κεραμίδι που έχει πάνω από το κεφάλι του…

Αναδημοσίευση Radio 1 Daniolipton